Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Omstritt gruvprojekt får statligt bidrag

Andra inrikesnyheter från i dag.
David Minchin, vd för Scandivanadium, visar upp en bit vanadin som ska brytas i den tänkta gruvan utanför Hörby. Arkivbild från förra sommaren.Foto: Andreas Hillergren/TT / Andreas Hillergren

Ett brittiskt gruvbolag har fått en halv miljon kronor i bidrag från svenska staten för att utreda möjligheten att utvinna en värdefull metall ur marken kring Hörby i Skåne, rapporterar Sydsvenskan.

Företaget Scandivanadiums planer på att bryta vanadin – en metall som används till tillverkning av batterier – ur den skånska berggrunden har rört upp starka känslor i trakten. De som har protesterat mot projektet pekar på risken att grundvatten förorenas och natur förstörs.

Det är innovationsmyndigheten Vinnova som godkänt bidraget till ett halvårslångt forskningsprojekt.

– Det här är ett steg på vägen mot utvinning av en av världens rikaste vanadinådror, säger David Minchin, vd för Scandivanadium, till Sydsvenskan.

Enligt Minchin finns vanadindepåer värda 50 miljarder kronor i berglagren i Lyby mosse utanför Hörby. Scandivanadium menar att utvinningen kan vara positiv för miljön.