Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Omran, 6, slängdes av buss med sin mamma

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Funktionsvarierade Omran, 6, blev jätteledsen, berättar mamman.
Foto: Yasmine / privat

Gravida Yasamen och hennes funktionsvarierade son Omran, 6, blev avslängda från en buss i Malmö av en chaufför som tyckte att sonens sparkande på ett säte störde. 

Mamman försökte förklara att det var sonens funktionsvariation som orsakade hans beteende.

– Vi vill att vår son ska bli behandlad lika väl som alla andra. Han ska inte behöva vara med om såna här saker, säger hon.

I tisdags förmiddags hoppade mamma Yasamen, som är gravid i sjätte månaden, och sonen Omran på en buss efter ett läkarbesök för sonen i Malmö. Omran som är sex år och har en intellektuell funktionsnedsättning satt i vagnen och sparkade på ett bussäte.

– Det är något han ofta gör och det har inte stört någon busschaufför hittills, säger mamma Yasamen via sin svägerska och tolk Nazila Esehaqzahi. 

Men busschauffören upplevde beteendet som störande.

– Busschauffören sa ”det här är ingen lekplats” och hotade att kasta av oss om min son inte slutade sparka, säger mamma Yasamen. 

Hon gjorde sitt bästa för att få sonen att sluta sparka men ingenting hjälpte. Yasamens svenska är så pass bra att hon lyckades förklara för chauffören att hennes son har en funktionsvariation och att det därför är svårt att styra hans beteende. Men chauffören ville inte lyssna. 

– Jag sa till busschauffören att jag inte kunde få min son att sluta sparka. Men då började chauffören skrika på mig, säger Yasamen.

”Han blev jätterädd”

När chauffören höjde rösten blev även Yasamen upprörd, något som gjorde hennes son orolig. Snart började även han skrika, berättar mamman.

– Min son är känslig för när det blir bråk. Han betedde sig som att han blev jätterädd, säger mamma Yasamen. 

Chauffören påstod att sparkandet störde de andra resenärerna men när Yasamen frågade runt i bussen var det ingen som uppgav att de stördes av hennes sons beteende. 

– Alla jag pratade med sa att förstod att det var svårt att få min son att sluta och att busschauffören i stället borde visa förståelse för det, säger Yasamen. 

Trots medresenärernas intygande insisterade busschauffören på att Yasamen och Omran skulle kliva av och vid Ellstorp gav de med sig, berättar hon.

– Jag satte mig på en bänk på busshållplatsen och vi grät båda. Jag kände att vi hade blivit väldigt nedvärderade och dåligt behandlade.

Skånetrafiken kommer att utreda händelsen.
Foto: BERTIL HASKEL

Anmälan till Skånetrafiken och DO

Hon har nu anmält händelsen till Skånetrafiken som har meddelat att de ska kontakta bussbolaget och prata med berörda busschaufför. Med hjälp av sin svägerska Nazila Esehaqzahi har hon även gjort en anmälan till diskrimineringsombudsmannen (DO). 

Kajsa Jacobsson, presschef på Skånetrafiken, vill inte kommentera den enskilda händelsen men säger att man från Skånetrafikens sida kommer att följa upp det.

– Rent allmänt kan jag säga att föraren har ansvar för säkerheten på bussen, och har rätt att be en resenär gå av om föraren anser att det påverkar säkerheten ombord. Men vi tar det här på största allvar och kommer att ta reda på vad som har hänt, säger hon.

Kort efter incidenten lade Nazila Esehaqzahi ut inlägg på sin Facebook om svägerskan Yasamen och hennes son Omrans upplevelse. 

– När jag gjorde inlägget var det många som skrev att de blivit drabbade av liknande situationer och att många busschaufförer inte visar förståelse. Det är högljutt på bussar. Om man inte klarar av det så har man valt fel yrke, säger Nazila. 

Benjamin Antwi ifrågasatte kontroll – släpades av tåget 

I höstas skapades en stor debatt på sociala medier, efter att filmen där Benjamin Antwi, 40, släpades av tåget fick spridning.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!