Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Omöjliga uppdraget – ska simma över hela Öresund

Claus Ziegler (till vänster) och Sean Montem. Foto: Pressbild

Sean Montem och Claus Ziegler ska utsätta sig för sitt livs utmaning: att simma från Danmark till Sverige.

Men på vägen väntar en hel del faror som gör det till ett livsfarligt uppdrag.

– Det här är en dröm jag haft i över tio år, säger Sean Montem.

Både Sean Montem och Claus Ziegler är vana simmare. Men det som danskarna ska göra på lördagen slår det mesta. 

De ska simma över Öresund, utan att stanna en enda gång. Från Köpenhamn i Danmark till Limhamn i Sverige. Det är en sträcka på minst 17 kilometer och som förväntas ta upp till sju timmar att simma.

– Vi ska nog klara det, men det blir en utmaning. Det är inte kilometerna som är farliga, det är vågorna, strömmarna och kylan, säger Sean Montem.

Simmarna planerar att följa Öresundsbron i sin riktning, men kommer behöva anpassa sig efter strömmarna i vattnet.

– Normalt sett simmar vi samma sträcka på tre-fyra timmar. Men det kommer inte gå nu. Det lär ta sex-sju timmar för att vi inte kan simma rakt. Vi måste simma slalom vissa sträckor på grund av strömmen, säger Montem.

Har bott i Sverige

Att simma över Öresund är något Sean och Claus har velat göra länge, och tanken från början var att det skulle bli av redan förra året.

– Det här är en dröm jag haft i över tio år. Jag har bott i både Danmark och Sverige och har känt att jag vill simma över i alla fall en gång, säger Sean Montem.

Trots att det är ett farligt uppdrag visar han inga tecken på rädsla eller oro.

Svårt att kommunicera

– Det är farligt och kan bli besvärligt med stora vågor. Det är också mycket båttrafik vilket gör det värre. Men det är även det som gör det spännande, säger han.

Som åskådare ska man kunna följa deras simning direkt via Facebook under hela dagen. Men själva får de inte ta del av mycket information.

– Vi kan knappt kommunicera, det är svårt att höra varandra när man är i vattnet. Den biten blir en utmaning, inget snack om saken, säger Sean Montem.