Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Omgivningen ser ner på ungdomarna"

MALMÖ. Upploppen i Rosengård beror på att ungdomarna känner sig utanför samhället. Det säger Nihad Bunar, docent i sociologi vid Stockholms universitet och lektor på polishögskolan i Stockholm. 

- De upplever att de inte är välkomna någonstans och att omgivningen ser ner på dem, säger han till KVP.se.

Nihad Bunar intervjuade själv ungdomar i olika högstadieskolor i Rosengård under hösten 2006. Samtalen handlade bland annat om hur ungdomarna såg på polisen och samhället. 

 - De kände sig fruktansvärt isolerade. De beskrev hur de ringde till arbetsplatser för att få praktik. Det gick bra ända till de sa att de gick på en skola i Rosengård. Då var de inte välkomna längre, berättar han.

 Nihad Bunar tror att även de senaste nätternas upplopp i Rosengård, där ungdomar och barn i åldrarna 9-15 år har anlagt bränder och kastat sten på polisen och räddningstjänsten, kan ha sitt ursprung i frustrationen och utanförskapet i Rosengård.

 - De har en känsla av att ”ingen vill ha oss med”. När de är ute på stan upplever de att omgivningen ser ner på dem. Då är det inte svårt att förstå att vissa ungdomar vänder sig mot samhället, säger han. 

Nihad Bunar.Foto: Privat För att inte problemen ska bli värre bör samarbetet mellan olika stadsdelar i Malmö öka, anser Nihad Bunar.

 - Olika ungdomarna måste få träffa varandra för att bryta isoleringen, säger han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!