Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Omar, 22, misstänks ligga bakom attentatet

22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein misstänks vara den ensamme gärningsmannen bakom terrorattackerna i Köpenhamn. Foto: Ekstrabladet

22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein misstänks vara den ensamme gärningsmannen bakom terrorattackerna i Köpenhamn.

22-åringen, som sköts till döds av polisen under söndagsmorgonen, är tidigare dömd för våldsbrott.

I december 2014 dömdes han till två års fängelse - trots det var han frisläppt och kunde genomföra attentatet i lördags.

– Här var han inte rädd för att säga öppet att han hatade judar, säger en gammal klasskompis.

Polisen har bekräftat för danska TV2 att den misstänkta gärningsman som sköts till döds på Svanevej i Köpenhamn under söndagsmorgonen är Omar Abdel Hamid El-Hussein, 22.

22-åringen misstänks ligga bakom helgens terrorattentat i Köpenhamn, som kostat två personer livet.

Vid polisens eftersökningar i området kring Mjølnerparken och Svanevej, där mannen sköts till döds, har kläder och ett automatvapen som matchar uppgifterna om vad gärningsmannen bar och var utrustad med vid skjutningen vid Krudttønden, hittats.

Den misstänkte ska dessutom, enligt Metroexpress, ha burit på två pistoler då han dödades.

Polisen kände till honom

22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein misstänks vara den ensamme gärningsmannen bakom terrorattackerna i Köpenhamn. Foto: Ekstrabladet

Omar Abdel Hamid El-Hussein, född och uppvuxen i Danmark, är känd av polisen sen tidigare, bland annat från gängmiljöer.

Han är dessutom tidigare dömd till två års fängelse för att ha attackerat en person med kniv i december 2013. Flera medier skriver att han släpptes ur fängelset så sent som för två veckor sen. Det är emellertid inte bekräftat av polis.

Enligt BT

dömdes El-Hussein till två års fängelse så sent som i december 2014. Men på grund av att han suttit häktad i nästan ett år kunde han trots det snabbt släppas fri.

Den danska säkerhetspolisen PET uppger att de kände till Omar Abdel Hamid El-Hussein. Om Säpo gjorde det är oklart.

Gäng tar avstånd från dåden

22-åringen har kopplingar till gänget Brothas, som tidigare bland annat tagit på sig skjutningar mot mc-gänget Bandidos lokaler.

En talesperson för Brothas bekräftar att de känner till Omar Abdel Hamid El-Hussein, på grund av att han suttit häktad tillsammans med Brothas-medlemmar. Samtidigt säger talespersonen att Brothas tar avstånd från terrorattentaten. Det skriver BT.

– Vi vet vem han är, eftersom han är bosatt här i MP (Mjølner red.anm). Men han var inte en av våra. Han var en ensamvarg som höll sig för sig själv. Vi visste inte att han var så "långt ute". Vi tar djupt avstånd från vad som hänt. De är grymheter som vi inte vill kännas vid, säger talespersonen enligt BT.

Klasskompis: Han hatade judar

För Expressen berättar dansk polis att mannen inte är känd från några radikalt religiösa miljöer. Det är inte heller känt om han har rest till någon konfliktzon, till exempel Irak eller Syrien, skriver danska Metroexpress. Samtidigt uppger polisen att det för närvarande inte finns något som tyder på att Omar Abdel Hamid El-Hussein haft några medhjälpare vid dåden.

En gammal klasskompis till den misstänkte 22-åringen berättar att han ibland kunde bli aggressiv.

– Han älskade att diskutera islam. Framför allt diskuterade han ofta den israelisk-palestinska konflikten. Här var han inte rädd för att säga öppet att han hatade judar, säger klasskompisen till Ekstrabladet.

– Han deltog inte riktigt i sociala sammanhang. Han var aldrig på skolfester eller ute och drack öl med oss andra, fortsätter klasskompisen.

Högg 19-åring med kniv

Då Omar Abdel Hamid El-Hussein efterlystes för knivattacken 2013 gick polisen ut med följande information i ett pressmeddelande:

"Den efterlyste anses av polisen vara farlig och om han påträffas bör han inte kontaktas, man bör kontakta polisen".

Attacken inträffade ombord på ett tåg. På övervakningsbilder syns Omar Abdel Hamid El-Hussein gå genom kupén med en stor kniv i ena handen, varefter han hugger ett 19-årigt – slumpmässigt utvalt – offer i ena låret.

19-åringen fick livshotande skador av attacken.

– Jag visste inte att man kunde dö av att bli stucken i benen. jag ville bara markera, ska Omar Abdel Hamid El-Hussein ha sagt till Dagens.dk om knivattacken.

I rätten ska han ha hävdat att han led av ångest, var påverkad av hash och att han själv överfallits tidigare.

"Han verkade avtrubbad"

Journalisten som intervjuade Omar Abdel Hamid El-Hussein i samband med knivattacksdomen berättar om intrycket han fick av den nu döde terrormisstänkte:

– Han verkade som en ung man som inte passade in, som hade lätt för att dra sig till avtrubbat våld, säger Jesper Braarud Larsen, journalist på Dagens.dk till Ekstrabladet.

Braarud Larsen menar att 22-åringen inte visade några spår av extrem tro. Men det finns likheter mellan knivattacken 2013 och helgens terror, säger han.

– Knivattacken verkade lika avtrubbad som det som hände i helgen, säger Jesper Braarud Larsen.