Kaoset kring tolvslaget på Möllevången var det stora samtalsämnet dagarna efter nyårshelgen. Foto: JASH DOWEYKO-JURKOWSKI/TTKaoset kring tolvslaget på Möllevången var det stora samtalsämnet dagarna efter nyårshelgen. Foto: JASH DOWEYKO-JURKOWSKI/TT
Kaoset kring tolvslaget på Möllevången var det stora samtalsämnet dagarna efter nyårshelgen.  Foto: JASH DOWEYKO-JURKOWSKI/TT
Det ska till och med ha förekommit att folk avsiktligt sköt raketer mot poliser under nyårsfirandet. Foto: JASH DOWEYKO-JURKOWSKI/TTDet ska till och med ha förekommit att folk avsiktligt sköt raketer mot poliser under nyårsfirandet. Foto: JASH DOWEYKO-JURKOWSKI/TT
Det ska till och med ha förekommit att folk avsiktligt sköt raketer mot poliser under nyårsfirandet. Foto: JASH DOWEYKO-JURKOWSKI/TT
Kriminologiprofessorn Leif GW Persson ser inget direkt hinder mot en lag som förbjuder fyrverkerier i tätbebyggt område. Foto: ALEX LJUNGDAHLKriminologiprofessorn Leif GW Persson ser inget direkt hinder mot en lag som förbjuder fyrverkerier i tätbebyggt område. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Kriminologiprofessorn Leif GW Persson ser inget direkt hinder mot en lag som förbjuder fyrverkerier i tätbebyggt område. Foto: ALEX LJUNGDAHL

"Om raketen träffar kan det bli mord"

Publicerad

Kalabaliken på Möllevångstorget i Malmö på nyårsafton uppmärksammades stort. Internationella medier visade bilderna av människor som flyr från raketer.

– Om den träffar och den här personen dör, då är det ju faktiskt ett mord, säger kriminologiprofessorn Leif GW Persson.

Kaoset kring tolvslaget på Möllevången var det stora samtalsämnet dagarna efter nyårshelgen. Det ska till och med ha förekommit att folk avsiktligt sköt raketer mot poliser.

Jash Doweyko-Jurkowski, 27, filmade det hela och hans bilder spreds via sociala medier och olika nyhetssajter, både i Sverige och utomlands.

– Emellanåt blev det lite panikartat när vissa individer sköt mot folkmassor, sa Jash Doweyko-Jurkowski till Kvällsposten efteråt.

– Vid ett tillfälle ser man en kvinna som ligger ner. Jag tror hon blev träffad av någon sorts pjäs i foten. Jag frågade hur det var med henne men hon sa att hon var okej.

Polisen omhändertog ett antal personer för fylleri men ingen frihetsberövades för att ha skjutit raketer mot någon annan. 

Krav på fyrverkeriförbud

Kraven på ett fyrverkeriförbud fick förnyad aktualitet.

Malmös kommunalråd Andreas Schönström sa till KvP att han "gärna sett lagändringar så att kommuner hade kunnat inskränka försäljning, var man får skjuta fyrverkeri eller faktiskt förbjuda det helt och hållet."

I SVT–programmet "Veckans brott" på tisdagen såg kriminologiprofessorn Leif GW Persson inget direkt hinder mot en sådan lag.

Han konstaterar att de värsta tänkbara konsekvenserna av smällandet – att någon människa skulle bli träffad och avlida – redan regleras i lagen.

– Om man riktar en raket mot någon så är det ett betydligt grövre brott beroende på utfallet, säger Leif GW Persson i "Veckans brott".

"Om den träffar är det mord"

– Om den träffar och den här personen dör, så är det ju faktiskt ett mord. Den biten är kriminaliserad fullt ut.

Leif GW Persson resonerar kring förslaget att förbjuda olika typer av fyrverkeripjäser.

– Det är ju ett sätt att beröva de här personerna själva brottsinstrumentet, säger han.

– Det går ju att göra den där lagstiftningen lite selektiv så att man kanske förbjuder i tätbebyggda områden där man ändå måste ha tillstånd – vilket folk väldigt sällan har – och så tillåter man det i övrigt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag