Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Om 100 år – då kan Blekinge vara dränkt

UNDER YTAN. Översvämningarna som den här på Borgmästargatan i Karlskrona kommer att bli ett allt vanligare fenomen i framtiden. Men höjningen av havsnivån oroar inte Karlskrona kommun.
Foto: Thomas Persson
CENTRALA KARLSKRONA. Kustlinjen i dag går vid de vita konturerna. År 2100 har med stor sannolikhet linjen flyttats upp till det mörkblåa området. I rapporten som nyligen publicerades tyder siffrorna på att vattenytan kommer att gå upp med 2,5 meter vid extrema vattenstånd.
KARLSKRONA SKÄRGÅRD. Här kan vattennivån stiga med 2,5 meter vid extremt vattenstånd.
Foto: Thomas Persson

I en rapport som länsstyrelsen i Blekinge tagit fram står det klart att vattenytan kan komma att höjas med 2,5 meter på 100 år i Blekinge.

Enligt skräckrapporten är det stor risk att delar av länet hamnar under ytan.

- Sannolikheten är relativt hög, säger Cecilia Näslund, klimat- och energisamordnare.

Det är alarmerande siffror som dyker i den rapport som SMHI tagit fram på begäran av länsstyrelsen i Blekinge.

Under de kommande 100 åren kommer havsnivån att höjas. I skräckrapporten pratar man om upp till 2,5 meter vid extrema vattenstånd. Det i sin tur betyder att stora delar av den bebyggelse som ligger nära kusten är i riskzonen.

- Den permanenta havsnivån kommer att öka med åtta decimeter fram till 2100. Och på det är det 28 procents chans det kommer bli en havsnivåökning med 2,5 meter när det är som värst, säger Cecilia Näslund, klimat- och energisamordnare på länsstyrelsen i Blekinge.

Redan 2012 skrevs en första rapport i ämnet. Då räknade man på vilka konsekvenser en havsnivåhöjning på 2,8 meter skulle få - och resultatet blev skrämmande. Delar av städer kommer enligt beräkningarna att falla under ytan. Med grafik visade man vilka delar av länet som skulle försvinna under den nya havsytan.

- Framför allt är det Karlskrona som kommer att påverkas mycket av havsnivåhöjningen, säger Cecilia Näslund.

Drabbar stora delar

I Karlskrona kan stora delar av landytan översvämmas på sikt. Hur många kvadratmeter, hus eller människor som kommer att påverkas kan inte Cecilia Näslund svara på.

Men efter en rad samtal med kommunen har hon fått uppfattningen om att det råder ett motintresse från dem.

- Eftersom det är så attraktivt att bo nära havet vill kommunen fortsätta att bygga bostäder i havsnära lägen, säger hon.

"Inget akut situation"

Rapporten om extrema vattenstånd i Blekinge togs fram för att kunna skriva riktlinjer till de nya byggnader som byggs. Men trots att Karlskrona inte har byggt något för att förhindra översvämningarna poängterar Cecilia Näslund att det inte är någon akut situation.

- Vi får inte glömma att det är 85 år till vattennivån ligger på den nivån. Det är ingen katastrofsituation. Det finns gott om tid att göra något åt det, säger hon.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!