Tufft på vägarna. Stora mängder regn över Sydsverige kan vara orsaken till en rad olyckor under eftermiddagen och onsdagsaftonen. Foto: ANDERS YLANDER
Tufft på vägarna. Stora mängder regn över Sydsverige kan vara orsaken till en rad olyckor under eftermiddagen och onsdagsaftonen. Foto: ANDERS YLANDER

Polisen varnar: Ta det lugnt i ovädret

Publicerad

Flera trafikolyckor har skett runtom i Sydsverige på onsdagseftermiddagen.

Bland annat har en personbil och en lastbil krockat i Malmö och två bilar har kolliderat vid Helsingborg.

– Det har varit mycket olyckor den senaste timmen, det kan vara regnet som ställer till det, säger Rickard Lundqvist, pressinformatör vid polisens regionledningscentral.

Onsdagseftermiddagen har varit fylld med trafikolyckor i Sydsverige. Totalt sju olyckor skedde under loppet av 1,5 timme – troligtvis på grund av det dåliga vädret.

Nu uppmanar polisen trafikanterna att ta det lugnt.

– När det regnar så här mycket blir det dålig sikt och vatten på vägbanan. Det är viktigt att sänka hastigheten och hålla ordentliga avstånd till de andra bilarna på vägen, säger Rickard Lundqvist, pressinformatör vid polisens regionledningscentral.

 

LÄS MER: Stormvarning – nu ställs tåg och färjor in

 

Rickard Lundqvist fortsätter sedan att berätta om nackdelarna med att vistas i trafiken under svåra väderförhållanden.

– Ibland glömmer man att sakta ned, men det är viktigt att man gör det. Trafikunderlaget blir sämre vid regn. Det finns absolut flera anledningar till varför bilister borde ta det lugnt i kväll, säger han.

Klass 1-varning

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för det dåliga vädret, som väntas slå till mot Götaland och kusterna i Skåne.

"Vindbyar från 21 m/s upp till 25 m/s. Grenar och enstaka träd knäcks. Vinden kan innebära problem för höga fordon. Om prognosen ändras till 25 m/s eller mer uppdateras varningen till en högre varningsklass." står det på SMHI:s hemsida.

Stormbyarna väntas bli som starkast efter klockan 22 på onsdagskvällen.

Vissa tåg har ställts in i Sydsverige och Danmark inför kvällens vädervarningar. Även färjor mellan Karlskrona och Gdynia, samt mellan Trelleborg till Rostock och Sassnitz i Tyskland, har ställts in.

 

Öresundsbron varnar för hårda vindar.Foto: PEO MÖLLER

 

Även Öresundsbron varnar för de hårda vindarna och uppmanar vindkänsliga fordon att undvika att köra på bron. Men utifrån prognosen räknar Öresundsbron inte med att behöva stänga bron.

– Det finns en vindvarning om att det blåser 19 meter per sekund, säger Fredrik Bratt, pressinformatör på polisens ledningscentral.

 

Olyckskaos i Sydsverige

 

Börringe, Svedala
En personbil krockade av okänd anledning på E65 vid Börringe, Svedala. Larmet inkom klockan 15.52 och polis, ambulans samt räddningstjänst åkte till platsen.

– Skadestatusen är än så länge okänd, säger Rickard Lundqvist, pressinformatör vid polisens regionledningscentral.

Olyckan skedde i östgående riktning, mot Ystad. Hur trafiken påverkas är okänt.

– Bärgare är på väg till platsen, säger Rickard Lundqvist.

 

Härlöv, Kristianstad

Två personbilar kolliderade på E22 vid Härlöv, trafikplats 37 på södergående körbana.

Hur olyckan har gått till är okänt och SOS larmades 16.08.

– Det ligger flera föremål på vägen, om det är från bilarna eller inte vet jag inte. Däremot ligger de där som en följd av olyckan, säger Rickard Lundqvist.

 

Västra Klagstorp, Malmö

Klockan 16.23 larmades SOS på grund av en trafikolycka på E6, trafikplats 11 vid Västra Klagstorp och Tygelsjö vid Malmö.

En personbil och en lastbil hade kolliderat på norrgående körbana.

Skadeläget är oklart och trafikläget lika så.

 

Långeberga, Helsingborg

Två bilar var inblandade i en kollision vid trafikplats Långeberga, Helsingborg. Polis, räddningstjänst och ambulans åkte till platsen, efter larmet som kom 16.28 på onsdagseftermiddagen.

– Det är totalt tre personer som är involverade i olyckan, säger Rickard Lundqvist.

Hur trafikläget ser ut på platsen kan inte polisen svara på, men båda bilarna behöver bärgas från platsen.

 

Norrvidinge, Svalöv

På länsväg 108 vid Norrvidinge krockade två bilar, strax innan klockan 16.33.

– Polis, räddningstjänst och ambulans kallades till platsen. Om det resulterat i några skador vet jag inte, säger Rickard Lundqvist.

Om trafiken påverkas är okänt.

 

Korsning, Lomma

I korsningen Malmövägen och Vinstorpsvägen har två personbilar kolliderat.

– Skadeläget och trafikpåverkan är oklart.

Larmet inkom 16.48.

 

Mellan Strömsnäsbruk och Markaryd 

En personbil har kört in i mitträcket på E4 i södergående körriktning, mellan Strömsnäsbruk och Markaryd.

– Polis är på plats och bärgare är beställd, säger Rickard Lundqvist.

SOS larmades klockan 17.03 och hur olyckan har gått till är okänt. Om någon är skadad efter olyckan är inte heller klarlagt.

– Jag vet ännu inte om trafiken påverkas av olyckan.

 

Texten uppdateras.

Relaterade ämnen
Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag