Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Olle, 81, vaknade av att det låg en tjuv i sängen

Olle Alexandersson låg och sov klockan 04 på morgonen när han plötsligt kände hur en annan person la sig bredvid honom i sängen. Foto: PEO MÖLLER
Inkräktaren hade tvingat upp altandörren och gått in i huset där Olle och hans fru Sirkka-Liisa låg och sov. Foto: POLISEN
Mannen tog paret Alexanderssons bil och körde direkt och kvaddade den i ett dike. Den skrotades senare. Foto: POLISEN

Olle Alexandersson, 81, i Mjällby hade precis somnat när han väcktes igen.

– Jag kände att det var någon som la sig bakom mig i sängen och tänkte ”vad fan är detta?”, berättar han.

När Olles fru tände lampan såg de en yngre man med kniv i handen. Han for upp och lämnade huset direkt. Nu har den 31-årige mannen dömts till fängelse.

I början av december hade Olle Alexandersson suttit hemma i villan i Mjällby utanför i Sölvesborg och tittat på NHL-ishockey och inte kommit i säng förrän vid 04-tiden.

Olle har en enkelsäng på bottenvåningen och hans fru Sirkka-Liisa, 74, sover en trappa upp. Nu hade han inte mer än precis hunnit falla i sömn förrän han vaknade igen.

– Helt plötsligt så kände jag att någon la sig i min säng, säger Olle Alexandersson.

– Jag började vända mig om – och visst fan, där låg någon. När jag vände mig ytterligare såg jag att han hade något tillhygge i handen som han höll över huvudet på mig.

Frun tände belysningen

I samma ögonblick kom Sirkka-Liisa in i Olles rum och tände lampan.

– Frugan hade vaknat och tyckt att hon hörde något buller från bottenvåningen. Och när hon kom ner så kände hon att det drog kallt. Altandörren stod ju öppen.

Olle han aldrig se mannens ansikte och skulle inte ha känt igen honom vid en konfrontation. Foto: PEO MÖLLER

– Så fort hon tände så vände mannen sig om stack ut som ett jehu. Jag såg aldrig hans ansikte, det gick så väldigt snabbt.

Inkräktaren hade uppenbarligen varit inne i huset en stund. Han hade hunnit ta Olles bärbara dator och nycklarna till paret Alexanderssons bil innan han la sig i sängen.

Såg sin bil försvinna

– Jag gick ut mot köket när jag dragit på mig ett par byxor. Då fick jag se bakljusen på vår egen bil när den körde i väg, berättar Olle Alexandersson.

– Men min laptop hade han i alla fall inte fått med sig. Den låg kvar på golvet bredvid sängen. Vi ringde polisen som kom efter en halvtimme.

Inkräktaren tog sig in genom först dörren till uterummet, sedan altandörren som leder in till Olles sovrum. Foto: POLISEN

Allt hade gått så fort och verkat så osannolikt att Olle knappt hunnit fatta vad som hänt. Inkräktaren hade inte sagt ett ljud.

Känslan av obehag kom först efteråt.

”Man känner sig oroad”

– Man blir först och främst väldigt överraskad. Tio minuter senare börjar man förstå. Klart som sjutton man känner sig oroad då, säger Olle.

– Vi vet inte hur länge han var i huset, kanske fem–sex minuter som mest. Han hade ju lyckats hitta bilnyckeln i nyckelskåpet i köket.

En polispatrull hittade mannen vid en busshållplats i Axeltorp, någon mil bort. Bilen hade han kört i diket redan ett par kilometer från Mjällby.

Bakom busskuren hittade en polishund senare en kniv som mannen troligen hade kastat ifrån sig.

Mannen nekade till brott

Vid middagstid förhördes mannen – som nekade till att ha varit hemma hos Alexanderssons.

Först efter ett par dagar erkänner han intrånget och bilstölden. Men att han skulle ha lagt sig i någon annans säng har han inget minne av. Och kniv har definitivt inte dragit.

Olle Alexandersson har bestämt sig för att lägga händelsen bakom sig. Men hans fru känner fortfarande obehag. Foto: PEO MÖLLER

Blekinge tingsrätt anser att bevisningen mot 31-åringen räcker till att döma honom för bilstöld och försök till grov stöld – av datorn – till åtta månaders fängelse.

Kastade ifrån sig kniven

Den påstådda incidenten med kniven har han inte åtalats för. Att han kastat ifrån sig kniven innan han greps förklarar han med att han inte vill att poliserna ska se den.

Olle Alexandersson säger att han vid det här laget har kommit över händelsen.

– Jag har bestämt mig för att ”nu glömmer jag detta”. Men min fru blir oroad och vaknar lätt när hon här ljud utifrån.

– Detta har drabbat henne mer än det har drabbat mig, säger Olle Alexandersson.