Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Olle, 75, sköts ner under joggingturen

Olle Rosdahl, 75, sköts när han joggade i Färingtofta. ”Det small till”, berättar han för Kvällsposten.Foto: JAN EMANUELSSON / KVP/EXPRESSEN
Åtta timmar efter att Olle Rosendahl sköts ner under motionsrundan i Färingtofta kunde polisen gripa en misstänkt skytt. Foto: JAN EMANUELSSON / KVP/EXPRESSEN

75-årige Olle Rosdahl sköts ned av misstag av en jägare på joggingturen.

– Jag trodde min sista stund var kommen, säger Olle.

Först åtta timmar senare kunde den misstänkte skytten gripas efter en stor polisinsats med spårhundar. 

Olle Rosdahl bor utanför Ljungbyhed i Skåne och är en ihärdig motionär. På meritlistan genom åren finns 635 A-lagsmatcher i fotboll, 25 maratonlopp och flera andra långlopp.

Tidigt i torsdags morse tog han ännu ett träningspass på sex kilometer i närheten av hemmet.

– Klockan var bara lite över fyra på morgonen. Det var tidigt, men jag hade andra saker att göra på förmiddagen, säger Olle.

Löpturen i reflexkläder gick bra - ända tills han skymtade bostaden.

Han föll ihop

– Då small det plötsligt till som bara den. Jag föll ihop och ner på knäna, berättar Olle.

Han säger att han förstod att han var träffad av ett skott från någon som uppehöll sig någonstans i skogen utmed landsvägen.

– Men jag hade ju inga fiender, varför skulle någon vilja döda mig? Det var så jag tänkte.

Olle säger att han var beredd på att någon skulle komma fram och ge honom nådastöten. Samtidigt forsade blodet ut från kläderna.

– Jag föll ihop och trodde min sista stund var kommen. Men jag använde mina sista krafter och reste mig upp. Sedan hasade jag mig fram flera hundra meter till en av mina grannar och kastade mig på deras ringklocka.

Grannen chockades förstås av händelsen, men hjälpte Olle in i badrummet. Han ringde också SOS och efter bara en liten stund fanns både ambulans och en massa poliser på plats.

Olle berättar att han trodde han sista stund var kommen.Foto: JAN EMANUELSSON / KVP/EXPRESSEN

Hade mirakeltur

Enligt läkarna på Helsingborgs lasarett hade Olle träffats av kulan från ett jaktvapen. Den gick in vid ljumsken och ut genom baken.

– Läkarna sa att jag haft större tur än om jag vunnit högsta vinsten på Lotto, säger Olle.

Med bara centimetrar och millimetrar lyckades kulan undvika flera vitala organ. Njuren klarade sig precis, likaså urinblåsan och bäckenet.

– Det var en älgstudsare som användes. Jag hörde skottet, men hann aldrig se mynningsflamman. Men med tanke på smällen uppskattade jag att skytten befunnit sig bara 50 meter från där jag sprang, säger Olle.

Samtidigt som han fördes i ilfart till sjukhuset orsakade händelsen en stor sökinsats efter jägaren i skogen. 

Det visade sig senare vara en norsk medborgare som ingick i ett jaktlag som uppehöll sig i trakten. Jägaren ska ha avvikit från jaktlaget och inte gett sig till känna förrän åtta timmar senare.

Jägarens agerande ska nu utredas närmare av polisen.

Anhölls efter förhör

– Mannen anhölls efter förhör av åklagare. Han misstänks för grovt vållande till kroppsskada, säger Richard Glantz, polisens presstalesperson i nordvästra Skåne.

I nuläget tror man att jägaren avlossat skottet av misstag. Men händelsen ska utredas ytterligare och jägaren kommer att ställas inför rätta.

– Jag är glad att jag får leva ytterligare en tid. Men det kunde gått riktigt illa. Jag förstår inte hur en jägare kan skjuta så illa, säger Olle.

Han beskriver hur han skrek av smärta när han träffades.

– Det ljudet kan ingen ha missat. Jag hade hemska smärtor och det var ju mycket märkligt att skytten bara höll sig undan i stället för att komma fram och hjälpa till.

Olle har ingen förståelse för jägarens agerande.

– Jag tänker att skytten gjorde ett fruktansvärt misstag. Han både sköt illa och agerade  omdömeslöst.

Polisen tog skorna i beslag

På fredagskvällen kördes Olle hem till sin bostad igen av sin bror och svägerska. Han har stora plåsterlappar på kroppen och är alltjämt tagen av händelsen.

Men han håller ändå distans till det han varit med om. 

– Jag vill berömma både poliser och vårdpersonal. De gjorde verkligen ett kanonjobb.

Ska du ut på fler joggingturer framöver?

– Läkarna säger att jag blir helt återställd, så det är inte omöjligt. Men just nu har jag inga joggingskor, de har polisen fortfarande i beslag.