Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bogserbåt krockade med oljetanker vid Bornholm

Dabska bogserbåten "VT Elektron" knuffade en kolpråm som skadades i fören.Foto: Kustbevakningen
Tankbåten "Purple Gem" fick en rejäl buckla strax framför aktern på babordssidan.Foto: Kustbevakningen

En oljetanker och bogserbåt kolliderade på lördagsförmiddagen nordost om Bornholm.

Dansk polis ryckte ut till platsen och den svenska kustbevakningen assisterade med flygfoto.

Ingen olja läckte ut efter kollisionen.

Kollisionen inträffade 25 sjömil nordost om Bornholm vid 11.20-tiden, enligt Bornholms Tidende.

Tankbåten "Purple Gem", registrerad på Malta, låg för ankar på grund av maskinproblem, när hon blev påseglad av den danskregistrerade bogserbåten "VT Elektron" som knuffade en kolpråm.

På svenska kustbevakningens flygbilder syns tydligt att kolpråmen är skadad i fören medan tankfartyget fått en rejäl skada strax framför aktern på babordssidan.

Någon regelrätt sjöräddningsoperation behövde aldrig inledas eftersom båda de inblandade fartygen var intakta och manöverdugliga trots kollisionen. Ingen människa skadades heller.

Svensk assistans

Svensk kustbevakning har assisterat sina danska kolleger genom att flyga över olycksplatsen och fotografera, framför allt för att fastställa om olja läckt ut från någon av de skadade farkosterna.

– Vi hade ändå ett plan uppe på bevakningsflygning uppe så vi hjälpte danskarna, säger Tomas Molldén, vakthavande befäl vid kustbevakningens ledningscentral.

– Men besättningen ombord på planet såg ingen olja i vattnet.

Polisen åkte ut för att dokumentera skadorna och förhöra de inblandade parterna. De fick transport ut till platsen i en båt från räddningstjänsten i Nexø.