Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oljeeldade verket i gång – Polen har bett om hjälp

Elprisanalytikern om prisutvecklingen. Klippet är från 29 november.
Foto: UNIPER

Sedan klockan fem i morse är det oljeeldade Karlshamnsverket i Blekinge i gång. Starten har blivit möjlig för att Polen bett om stöttning från grannländer.

– Det är Svenska kraftnät som avropat effektreserven, säger Unipers presschef Torbjörn Larsson till TT.

Verket körs på minimidrift fram till klockan elva i dag, vilket motsvarar den minsta effekten på 40 megawatt. Enligt Torbjörn Larsson går de upp till 330 megawatt klockan elva. 

Fram till klockan 21 i kväll kommer Karlshamnsverket vara i drift. Polen kommer inte att klara effekttillräckligheten vissa timmar och därför bett om stöttning från grannländer, skriver Svenska kraftnätet på sin hemsida.

Sverige är en av dem.

– Polen hörde av sig i går och hade ett ganska stort underskott. Det är betydligt mer än vi klarar av att köra på Karlshamnsverken men eftersom det inte planerades att gå i dag ser det ut som att vi kan stötta Polen, säger Erik Ek som är strategisk driftchef på Svenska kraftnät.

Även Sverige har ett högt elbehov i nuläget, men inte tillräckligt för att det ska finnas behov av reservkraften från Karlshamnsverket.

– Om man tittar på marknadsutfallet så är det balans i Sverige, även om marginalerna är väldigt, väldigt små. Planeringsmässigt ser det ut som vi kan stötta Polen men om det bli högre behov i Sverige kommer vi förstås att använda Karlshamn för svensk del med, säger Erik Ek.

Så minskar du dina kostnader när elpriset höjs.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!