Stolt student. Olivia Nevelin blev mamma som 16-åring. Trots uppmaningar från vänner och ungdomsmottagningen valde hon att inte göra abort. Foto: Privat
Stolt student. Olivia Nevelin blev mamma som 16-åring. Trots uppmaningar från vänner och ungdomsmottagningen valde hon att inte göra abort. Foto: Privat

Olivia gravid vid 15 - nu tar hon studenten

Publicerad

Olivia Nevelin vägrade lyssna på förmaningar om att det skulle bli alltför svårt att klara gymnasiet med en nyfödd bebis. Hon gav sig den på att genomföra floristutbildningen och nu tar hon studenten. Och ett jobb har hon redan fått.

- Det känns skitbra, jag ska fira att jag klarat det som många trodde att jag inte kunde, säger hon till Kvälls- posten.

Sommaren 2010 trodde Olivia Nevelin från Ystad att hon var sjuk men i stället visade det sig att hon var gravid. Då var hon bara 15 år. På ungdomsmottagningen ville de boka tid för en abort men Olivia Nevelin sa nej, hon skulle föda barnet. Ett beslut som många i hennes omgivning ifrågasatte.

- Jag fick till och med prata med en kurator på ungdomsmottagningen som pressade mig med olika frågor om hur jag skulle få pengar och klara att ta hand om ett barn själv, säger hon till Kvällsposten.

Ville plugga vidare

Olivia Nevelin berättar att många i hennes omgivning sade att om hon behöll barnet så skulle hon tvingas hoppa av skolan men för Olivia var det aldrig ett alternativ.

Hon ville studera samtidigt som hon var mammaledig med lilla Tellus.

- Jag ville inte ens ta en paus, jag kände mig mogen för att gå i gymnasiet och ville ha en utbildning som kunde ge mig ett jobb.

Började floristutbildning

När hennes son Tellus var knappt fem månader började då 16-åriga Olivia på en florist-utbildning på Östersjögymnasiet i Ystad. Olivia är i efterhand väldigt tacksam för att skolan välkomnade henne och hennes bebis. Läraren hade till och med utrustat salen med en barnstol, en amningsfåtölj och en dyna till att byta blöja på.

- Tellus sov mycket i vagnen och så hjälptes vi åt, ibland hade mina klasskompisar honom och ibland min lärare, berättar Olivia.

Hade mammablogg

Under hela graviditeten och under det första ett och halvt året som nybliven mamma drev Olivia en mammablogg, olivia-nevelin.blogg.se, vilket ledde till både ris och ros från läsarna. Samtidigt som hon blev kontaktad av många unga gravida tjejer som kände sig stärkta att våga berätta för sina föräldrar så möttes hon av hatkommentarer och extremt grova kränkningar. Till slut fick hon nog av påhoppen, som hon kunde råkade ut för även om hon gick på stan i centrala Ystad, och slutade blogga. Nu vill hon i stället peppa andra unga föräldrar att inte ge upp tanken om att plugga.

- Det är många som hoppar av, men det behöver man inte. Det går bara man vill.

Hon säger att hon hade tur att Tellus var ett lugnt barn, självklart är det inte lika lätt för alla menar hon. Men hon uppmanar andra unga föräldrar att kontakta olika skolor och undersöka möjliga lösningar. Hon eftersträvar även en mer positiv syn på unga mammor i samhället. Olivia menar också att hon känt sig diskriminerad som ung ensamstående mamma.

- På BB fick jag inget dubbelrum så att min mamma kunde sova över för de var reserverade för mammor som hade en man. Och inga från familjen fick komma och hälsa på under besökstiden, säger hon.

Jobbar i blomsterbutik

I dag är lille Tellus tre år och går på förskola. Olivia har just fått ett jobb i en blomsterbutik i Falkenberg där hon bor med sin sambo. Den 13 juni tar hon äntligen studenten på Östersjögymnasiet, vilket hon tycker känns stort.

- Det känns skitbra, jag firar inte bara att jag har tagit studenten utan att jag visat att jag klarat det som många sa att jag inte kunde, säger hon.

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag