Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ole hittade ett kilo vikingaguld

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Ole Ginnerup Schytz
Foto: Vejlemuseet/Facebook

Danske Ole Ginnerup Schytz gav sig ut med sin nyinförskaffade metalldetektor och gjorde århundradets arkeologiska fynd. 

Över ett kilo guldmedaljonger, vissa stora som mattallrikar, hittades av en slump.

– Danmark är 43 000 kvadratkilometer stort och jag råkade ställa detektorn just där fyndet var, säger Ole Ginnerup Schytz till danska TV Syd.

Ole Ginnerup Schytz hade just införskaffat sin metalldetektor. En av de första gångerna han skulle använda den nya maskinen var i december i fjol, på en gammal klasskamrats mark. Knappt hade han slagit på instrumentet förrän det började pipa. Han började gräva på stället och en metallbit blottade sig.

– Den var alldeles lerig, jag tänkte att det nog såg ut som locket på en burk surströmming, berättar Ole för danska TV Syd.

Hittade ett kilo guld

Men strömmingslocket visade sig vara ett, av många, guldsmycken som under de senaste 1 500 åren legat begravda i jorden på klasskamratens mark i danska Vindelev, strax utanför Jelling.

Vid en närmare arkeologisk undersökning av platsen, som under förgående vecka utfördes av Vejlemuseets arkeologer, hittades totalt ett kilo guld i form av smycken. Några av smyckena var stora som mattallrikar, skriver museet i ett pressmeddelande.

Ett kilo guld hittades under utgrävningen.
Foto: Vejlemuseet

Nationalmuseet: ”Största fyndet”

Museet konstaterar vidare att fyndet är en av de ”största, rikaste och vackraste guldskatterna i dansk historia”. 

– Det här är det största fyndet som har kommit under de 40 år jag har varit på Nationalmuseet. Vi måste gå tillbaka till 1600- och 1700-talen för att hitta något liknande. Det är verkligen ett underbart fynd, säger Peter Vang Petersen, inspektör vid Nationalmuseet som också deltagit i utgrävningen, till TV2.

Guldsmyckena bars av danska kvinnor för 1500 år sedan.
Foto: Vejlemusee
Foto: Vejlemuseet

Vang Petersen förklarar vidare att de hittade guldstyckena bars av 500-talets danska kvinnor som skydd mot onda väsen. Guld ansågs på den tiden härstamma från solen och den ”kraftfulla metallen” pryddes ofta med skyddande symboler i form av runor och avbildade gudar.

– Här ser vi nordisk mytologi i sin linda, säger han.

Hittade mystiskt djur – trodde det var plastbit

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!