Ole Ginnerup Schytz hade just införskaffat sin metalldetektor. En av de första gångerna han skulle använda den nya maskinen var i december i fjol, på en gammal klasskamrats mark. Knappt hade han slagit på instrumentet förrän det började pipa. Han började gräva på stället och en metallbit blottade sig.
– Den var alldeles lerig, jag tänkte att det nog såg ut som locket på en burk surströmming, berättar Ole för danska TV Syd.
Hittade ett kilo guld
Men strömmingslocket visade sig vara ett, av många, guldsmycken som under de senaste 1 500 åren legat begravda i jorden på klasskamratens mark i danska Vindelev, strax utanför Jelling.
Vid en närmare arkeologisk undersökning av platsen, som under förgående vecka utfördes av Vejlemuseets arkeologer, hittades totalt ett kilo guld i form av smycken. Några av smyckena var stora som mattallrikar, skriver museet i ett pressmeddelande.

Nationalmuseet: ”Största fyndet”
Museet konstaterar vidare att fyndet är en av de ”största, rikaste och vackraste guldskatterna i dansk historia”.
– Det här är det största fyndet som har kommit under de 40 år jag har varit på Nationalmuseet. Vi måste gå tillbaka till 1600- och 1700-talen för att hitta något liknande. Det är verkligen ett underbart fynd, säger Peter Vang Petersen, inspektör vid Nationalmuseet som också deltagit i utgrävningen, till TV2.
Vang Petersen förklarar vidare att de hittade guldstyckena bars av 500-talets danska kvinnor som skydd mot onda väsen. Guld ansågs på den tiden härstamma från solen och den ”kraftfulla metallen” pryddes ofta med skyddande symboler i form av runor och avbildade gudar.
– Här ser vi nordisk mytologi i sin linda, säger han.