Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ölands djurpark stäms för diskriminering

KALMAR. Lägre lön och sämre arbetsvillkor. Marcin Wilk från Polen fick nog av vad han såg som diskriminering. Han stämde arbetsgivaren Ölands djurpark och nu kommer domen. Det är vanligt att utländsk arbetskraft utnyttjas, enligt LO.

– Det har i många år varit stora problem när det gäller säsongsanställda inom jordbrukssektorn, säger Thord Ingesson, utredare på LO i frågor om ekonomisk brottslighet och etnisk diskriminering.

I en rapport från 2010 om stora anläggningsarbeten konstaterar LO:s utredare också att utländsk arbetskraft inom den sektorn kunde få bara 55 procent av en svensk arbetstagares lön och ofta saknade rätt till övertidsersättning.

Uppgift mot uppgift

När det gäller förhållandena på Ölands djurpark står uppgift mot uppgift. Tvisten avgörs av Kalmar tingsrätt i en dom under måndagen och den som förlorar sådana här mål brukar få stå för rättegångskostnaderna. Djurparken företräds av jurister, medan den 26-årige Marcin Wilk själv drivit sin sak med hjälp av tolk.

Han berättar om tio timmars arbetsdagar med övertid ovanpå, usla bostadsförhållanden, mat som egentligen var avsedd för djuren och bristande skydd mot arbetsmiljörisker. Han menar att polacker och bulgarer särbehandlats på djurparken och kräver skadestånd.

Men djurparkens ombud tillbakavisar uppgifterna och förnekar all form av diskriminering. Löneskillnaden ska, enligt parken, bero på avdrag för kost och logi. LO menar att ett sådant system strider mot EU-direktiv.

Inget matavdrag

– Du får ta ut en skälig kostnad för mat och husrum, men inte genom avdrag på lönen, säger Thord Ingesson.

Han berättar om ett färskt fall, där en svensk företagare lät tolv utländska anställda bo i hans villa och betala hyra för det. Det var folk från länder utanför EU som hade fått betala även för sina arbetstillstånd.

Arbetstillstånden gör att de som inte är EU-medborgare blir hårt knutna till en enda arbetsgivare, medan de från EU åtminstone i teorin har fri rörlighet och kan söka sig nya jobb. Men dessutom finns ett okänt antal arbetstagare som lever i Sverige illegalt och kan utnyttjas utan egentlig insyn från fack och myndigheter.

– Allt det här är delar i ett större problem som handlar om fusk, skatteflykt och svartarbete, säger Thord Ingesson.

Ingen reagerade

Varken fack eller myndigheter reagerade när Marcin Wilk försökte slå larm om det han såg som diskriminering, rapporterar SVT:s Smålandsnytt.
Wilk säger sig ha kontaktat Hotell- och restaurangfacket, Kommunal, diskrimineringsombudsmannen (DO) och Arbetsmiljöverket.
DO ansåg att diskriminering inte kan bevisas och avslutade ärendet.
Hos Arbetsmiljöverket finns ett handskrivet brev plus sekretesskyddat material. Brevet innehåller påståenden om grava missförhållanden för anställda på Ölands djurpark. Arbetsmiljöverket avstod från att agera eftersom det finns kollektivavtal.
Källor: SVT, Sveriges Radio plus handlingar hos DO och Arbetsmiljöverket. (TT)

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!