Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Olagligt långsamma bygglovsärenden

MALMÖ. Många kommuner klarar inte av att behandla bygglovsärenden inom den tid som nya plan- och bygglagen föreskriver.

Efter årsskiftet riskerar en del kommuner dessutom att inte kunna utfärda några bygglov alls.

Nya plan- och bygglagen (PNB) trädde i kraft i maj 2011 och skulle snabba på och förenkla hanteringen av plan- och bygglovsärenden och leda till mer robusta beslut som inte kunde överklagas.

En bygglovsansökan ska normalt vara färdigbehandlad inom tio veckor. Men enligt Villaägarnas riksförbund kunde enbart något mer än hälften av 101 syd- och västsvenska kommuner svara ett rakt ja på frågan om de klarar den utsatta tiden. Var tredje tillfrågad kommun svarade inte alls.

– Det är mycket pengar som står på spel. Man känner sig maktlös, säger nyblivne småbarnspappan Johan Rydberg, vars bygglov drog ut på tiden med över en månad.

Ekonomiska konsekvenser

Han och hans sambo hittade förra året sin drömtomt på Värmdö. Utifrån tioveckorsregeln bokades entreprenörer inför årets sommar. Men tidsplanen sprack.

– Vi hyr samtidigt en lägenhet och har i praktiken dubbla hyror.

Redan i våras konstaterade Boverket att bara 40 procent av kommunerna klarar av att hålla tiden för bygglov på grund av ökad administration, personalbrist och rekryteringssvårigheter.

Inga motåtgärder

– Trots kraftigt höjda avgifter för ansökningarna släpar kommunerna efter med byggloven och kan lugnt fortsätta med dessa olagligheter. Det finns inga motåtgärder, säger Villaägarna Syds regionchef Stefan Stjernedal som efterlyser sanktionsmöjligheter mot alltför saktfärdiga kommuner.

Men Patrik Faming, enhetschef på Boverket, är inte särskilt oroad och pekar på att en mängd av bygglovsansökningar lämnades in före lagändringen för att undgå avgiftshöjningar.

– Handläggarna fick samtidigt hantera två lagstiftningar. Och det tar tid att vässa rutinerna, säger han.

Faming är desto mer bekymrad över bristen på certifierade "kontrollansvariga" (KA) som från årsskiftet måste finnas med i bygglovsprocessen. Saknas sådana kan inga bygglov beviljas.

Byggstopp?

Enligt Boverket fanns det i våras 1 100 certifierade KA samtidigt som behovet uppskattades till uppemot 8 000. Hur många som tillkommit sedan dess är okänt.

TT: Kommuner utan behörig kontrollansvarig drabbas alltså i praktiken av byggstopp?

– Det är den bistra verkligheten, säger Faming.

Johan Rydberg fick till slut sitt bygglov – efter ihärdigt ringande till kommunen. Men det blir nog ingen inflyttning som planerat före vintern.

– Och ingen julgran i det nya vardagsrummet, säger han.

FAKTA

Fakta: Plan- och bygglagen

Nya plan- och bygglagen (PBL) trädde i kraft den 2 maj 2011. Dess syfte är enklare och snabbare hantering och plan- och bygglovsärenden.

Ett normalt bygglovsärende ska avgöras inom tio veckor. Beslutet ska vinna laga kraft så att ett beviljat bygglov inte kan överklagas.

Från den 1 januari 2013 måste en certifierad kontrollansvarig (KA) vara knuten till varje beviljat bygglov. Saknas behörig KA kan inga bygglov utfärdas.

Boverket räknade i våras med att kommunerna då saknade över 6 000 certifierade kontrollansvariga.

Villaägarnas undersökning gällde kommunerna i Skåne, Blekinge, Halland och Västra Götaland.

Källa: Boverket och Villaägarna (TT)

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!