Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ökning av coronafall i Skåne: ”Oroväckande”

Eva Melander är orolig över utvecklingen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Två tredjedelar av de nya fallen har konstaterats i åldrarna 10-39 år i Skåne.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Trenden med ett ökat antal fall av covid-19 fortsätter i Skåne. 

För andra veckan i rad sker en ökning – framför allt i de yngre åldersgrupperna.

– Även om det är en ökning från låga nivåer och relativt få fall totalt, är det en oroväckande utveckling, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

Region Skåne meddelar på tisdagen att man för andra veckan i rad har sett en ökning av nya covid-19-fall. Under vecka 29 har det gått rån knappt 200 till drygt 350 fall.

Två tredjedelar av de nya fallen har konstaterats i åldrarna 10-39 år, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande. Det är också i den åldersgruppen som andelen som har vaccinerat sig är lägst.

På onsdagen öppnar vaccinationsbokningen för ungdomar födda 2005 eller tidigare i Skåne. 

– Även om det är en ökning från låga nivåer och relativt få fall totalt, är det en oroväckande utveckling. Den visar att vi behöver fortsätta att jobba för att minska smittspridningen. Det är också väldigt viktigt att alla, som inte redan har gjort det, nu tar chansen att vaccinera sig, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, i pressmeddelandet.

Få personer läggs in på sjukhus

Utöver ökningen av nya fall har det även skett en ökning av fler som provtar sig. För tredje veckan i rad har det ökat från två procent till nästan 7 procent under vecka 29.

– Positivt är att vi endast ser enstaka fall av i gruppen över 60 år och inga nya fall på äldreboenden. Det är också fortsatt få personer som läggs in på sjukhus för covid, säger Eva Melander i pressmeddelandet.

FLER NYHETER: Nytt vaccin skyddar mot flera typer av corona

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!