Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rais, 6, drunknade när pedagoger var på plats

Foto: JENS CHRISTIAN/PRIVAT BILD
Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: JENS CHRISTIAN/PRIVAT BILD

Sexårige Rais drunknade under en idrottslektion.

Nu är Vellinge kommun klar med sin utredning om olyckan.

Slutsats: Barngruppen som pedagogerna hade ansvar för var stor, och ansvarsfördelningen mellan pedagogerna var oklar.

Rais drunknade den 18 augusti på Tångvallaskolans simbassäng I Vellinge. När olyckan inträffade hade tre pedagoger ansvar för 40 elever.

Flera utredningar sattes i gång till följd av olyckan, och nu har kommunen avslutat sin undersökning av händelsen, där advokatfirman Lindahl har intervjuat de inblandade.

I utredningen finns en detaljerad beskrivning förloppet kring olyckan.

Utredningen pekar inte ut någon enskild och specifik orsak till olyckan, men utredarna konstaterar att ingen riskbedömning gjordes inför aktiviteten och att barngruppen var stor – med flera icke simkunniga elever.
Pedagogerna hade heller inte gjort någon klar arbetsfördelning mellan sig inför aktiviteten.

”Det är möjligt att det var ett för stort antal barn för att tre pedagoger skulle ha förutsättningar att ha uppsikt över alla”, står det att läsa i utredningen.

Slutsatserna ur utredningen


Vellinge kommun berättar på sin sajt om tre särskilda punkter som finns i utredningen.

Kommunen saknade tydliga riktlinjer om hur många barn som skulle övervakas per vuxen. Enligt riktlinjerna ska minst två i personalen övervaka en barngrupp. Men hur stor barngruppen ska vara har inte definierats.

Skolan hade inte gjorde inte en separat riskbedömning inför besöket vid Tängvallaskolans bassäng.

Det saknades en tydlig rutin för hur arbetsfördelningen skulle se ut vid bassängen.

– Utredningen pekar inte på att olyckan skedde på grund av de tre omständigheterna men utredningen har identifierat dessa brister som vi nu tar tag i med full kraft, säger Charlotte Sjödahl, tf utbildningschef i Vellinge på kommunens sajt.

Polisutredning pågår

Parallellt med utredningen pågår en polisutredning. Tre pedagoger som var närvarande vid drunkningsolyckan misstänks för vållande till annans död genom arbetsmiljöbrott.

Vellinge och flera andra kommuner stoppade alla badaktiviteter till följd av olyckan.
Badförbudet för elever i kommunen kommer att finnas kvar en tid. Kommunen ska ge rektorer uppdraget att gå igenom bestämmelserna kring bad- och badutflykter. Sedan ska förskole - och skolpersonal utbildas i de nya reglerna och först därefter kan det bli aktuellt med bad för elever i kommunen igen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!