Snart är det fritt fram även för dig med dubbar på sulorna att ta bilen till Tyskland - i alla fall om du ska köpa alkohol. Ett nytt tillstånd ger Scandlines kunder möjlighet att köra med dubbdäck mellan färjeläget och Bordershop utan att riskera dryga böter. Foto: Lasse Svensson/Christer Wahlgren
Snart är det fritt fram även för dig med dubbar på sulorna att ta bilen till Tyskland - i alla fall om du ska köpa alkohol. Ett nytt tillstånd ger Scandlines kunder möjlighet att köra med dubbdäck mellan färjeläget och Bordershop utan att riskera dryga böter. Foto: Lasse Svensson/Christer Wahlgren

Okej med dubbdäck – om du ska köpa sprit

Publicerad

Nu behöver du inte byta däck vid danska gränsen på spritresan till Tyskland.

I höst blir det tillåtet att köra med dubbdäck - mellan färjan och Bordershop i Puttgarden.

–Det är en sträcka på 500 meter som tillståndet gäller, säger Kerim Lindved Aydin, vd på Scandlines.

Precis som i många europeiska länder är det helt förbjudet att köra med dubbdäck på bilen i Tyskland vilket har ställt till det för mången turist, inte minst de som kör från Sverige över Danmark till gränshandelsbutikerna i Tyskland för att bunkra upp med billig alkohol.

Men från och med i höst slipper svenska bilister med dubbar på däcken ifrån tvånget att byta sulor vid gränsen - Scandlines har fått ett tillstånd som tillåter dubbdäck mellan färjeläget och Bordershop i Puttgarden.

Även nästa vinter

Tillståndet är utfärdat av tyska myndigheter. Med start 1 november och till 31 mars nästa år är det riskfritt att köra dubbat mellan färjan och gränshandelsbutiken.

–Vi hoppas förstås att kunderna kommer att uppskatta det här, säger Kerim Lindved Aydin och berättar att rederiet kommer att utvärdera besöken.

–Kommer det många svenska bilar med dubbdäck förlänger vi testperioden till 15 april och kommer även under nästa vintersäsong tillåta dubbdäck.

Men det gäller att hålla sig inom tillåtet område, att åka fast med dubbdäck på bilen i Tyskland kan resultera i dryga böter och ett stopp för vidare trafik tills däcken är odubbade.

Bara i Puttgarden

–Jag vet faktiskt inte om det är så många av våra kunder som har åkt fast här tidigare, säger Kerim Lindved Aydin och betonar att rederiet inte har betalat något till myndigheterna för tillståndet.

Än så länge är det bara Bordershop i Puttgarden som är undantagen dubbdäcksförbudet.

–Vår gränshandelsbutik i Rostock är ju inte en destination på samma sätt som Puttgarden dit folk åker bara för att handla. Rostock är mer en service på vägen hem från Europa och jag tror inte att vi kommer att jobba för ett tillstånd för dubbdäck där.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag