Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Okänd man ville åka med i ubåten – på mordnatten

Peter Madsen dömdes i förra veckan till livstids fängelse för mordet på Kim Wall. Domen har överklagats.Foto: POLFOTO / IBL
Kim Wall mördades på Madsens ubåt UC3 Nautilus.Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN

I livstidsdomen mot Peter Madsen fäster rätten stor vikt vid att Madsen kort innan resan med Kim Wall försökt locka med flera kvinnor ensamma på ubåten.

Kim Wall var rädd för att åka med i Peter Madsens ubåt, det berättar hennes pojkvän i rättens skriftliga dom som nu offentliggjorts.

Och det framgår att det var ytterst nära att Kim Wall och Peter Madsen fick sällskap under UC3 Nautilus sista resa. 

I förra veckan dömdes Peter Madsen till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Nu har den 174 sidor långa skriftliga domen offentliggjorts och i den avslöjas detaljer kring de sista timmarna innan Kim Wall och Peter Madsen lämnade Refshaleön i Madsens ubåt UC3 Nautilus.

Kim Wall och hennes pojkvän hade varit ett par i 11 månader, i Köpenhamn bodde de ett hundratal meter från Peter Madsens raketverkstad. Precis intill låg ytterligare en raketverkstad, Copenhagen suborbitals, den sammanslutning av raketentusiaster som Peter Madsen lämnat i vredesmod några år tidigare. 

Nu fortsatte de två verkstäderna att bygga raketer på var sitt håll – och den danska rymdkapplöpningen lockade journalisten i Kim Wall.

LÄS MER: Madsen avslöjades – av sms:et till hustrun 

Blev överraskad

Den 10 augusti hade Kim Wall och pojkvännen bjudit in några vänner till en avskedsfest inför deras planerade flytt till Kina. Den första gästen kom vid 17-tiden och strax innan, klockan 16.38, pratade Kim Wall och Madsen med varandra på telefon. Kim Wall var glad över att äntligen ha fått kontakt med den excentriske raketbyggaren och gick över till Madsens verkstad för att dricka en kopp te, har pojkvännen berättat.

Peter Madsen och Kim Wall hade inte träffats innan hon plötsligt bjöds in till Madsens verkstad.Foto: TOMAS LEPRINCE

Enligt Peter Madsen var det Kim Wall som ringde honom. Han hade just avslutat en intervju med en filmare från Australien och han blev lite överraskad av Kim Walls plötsliga intervjuförfrågan. Men då artikeln handlade om konkurrenterna på Copenhagen suborbitals kände Madsen att det var viktigt att hans rymdlaboratorium också var med i artikeln. När de två träffats och pratat i verkstaden gjorde de upp om att ta en tur i ubåten redan samma kväll, och medan Kim Wall återvände till festen för att meddela detta gjorde Peter Madsen ubåten klar för avfärd.

LÄS MER: Här kan Madsen spärras in bland Danmarks farligaste 

Kände sig rädd

När Kim Wall kom tillbaks till festen frågade hon pojkvännen om det var okej att hon följde med ut i ubåten. Madsen verkade lite splittrad, berättade Kim Wall, men intressant. Enligt pojkvännens vittnesmål, som citeras i den skriftliga domen, uppfattade han att Kim Wall var fascinerad av Peter Madsen, som hon fann svår att förstå sig på. Hon berättade att hon kände sig rädd inför att ge sig ut med ubåten, men att denna rädsla vägdes upp av möjligheten att slutföra jobbet. Pojkvännens första tanke, att själv följa med på turen, övergav han snart med tanke på de väntande gästerna.

När ubåten seglade ut strax efter klockan 19 var det mycket folk ute i den varma sommarkvällen och Kim Wall och Madsen vinkade till folk de passerade.

LÄS MER: Detaljerna som fällde Peter Madsen för mordet på Kim Wall 

Ville följa med

Vid ett tillfälle var det en man som ropade till ubåten från land och undrade om han fick följa med, något Madsen avböjde. I vanliga fall tog Madsen gärna med folk ombord, berättar han enligt den skriftliga domen, men den här gången var de för långt från land.

Hade det varit Kim Walls pojkvän hade han kört in till kajen, berättar Madsen enligt domen, men nu fann han det inte lämpligt att plocka upp en helt främmande person.

Köpenhamns byret går i sin dom i princip fullt ut på åklagarens linje, Peter Madsens förklaring kring hur Kim Wall dog genom en olycka ombord på ubåten avfärdar man som helt osannolik.

I den skriftliga domen preciserar rätten ytterligare att man fäst stort avseende kring flera vittnesmål kring vad som utspelade sig på Refshaleön den 10 augusti. Rätten lägger vikt vid att Madsen bara två dagar innan turen med Kim Wall försökt, och misslyckats med att, locka tre kvinnor till att åka ut ensamma med honom på Nautilus.

Rätten lägger också vikt vid att Madsen tagit med sig flera föremål till ubåten: en såg, skruvmejslar och tunga metallrör. Peter Madsen har inte kunnat förklara detta och rätten bedömer att Madsen tog med dessa föremål för att förebereda ett mord ombord på ubåten.

LÄS MER: Peter Madsen vilade – efter Kim Walls död 

Peter Madsens förklaring kring hur Kim Wall dog genom en olycka ombord på ubåten avfärdar Köpenhamns byret som helt osannolik.Foto: DEADLINE PRESS

Träffade Madsens hustru

Klockan 20.16 den 10 augusti får pojkvännen ett sista sms från Kim Wall. Hon berättar att det går bra och man nu ska dyka med ubåten. 

Två-tre timmar senare berättar pojkvännen för vännerna på festen att han börjar bli orolig, men då han vet att Kim Wall är ute på jobb dröjer det till klockan 02 innan han larmar polisen. Mitt i natten ger han sig ut på cykel för att leta efter Kim Wall. Utanför Peter Madsens verkstad möter han av en händelse dennes hustru. Hon uppmanar honom att sluta fråga om ubåten, berättar pojkvännen senare. När hustrun kort därpå förhörs av polis menar hon sig vara ovetande om att det skulle ha varit någon ytterligare person ombord på ubåten, förutom Peter Madsen.

Peter Madsen har överklagat domen på livstids fängelse för mord. Förhandlingen i landsrätten, den danska motsvarigheten till hovrätten, beräknas starta om ett par månader.