Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ökänd art etablerar sig i Sydsverige

Extremt sällsynt runt om i världens skogar.
I Europa har stenmården orsakat skador för miljarder.
Foto: Shutterstock

På senaste tiden har stenmården synts allt mer i Sverige, rapporterar P4 Norrbotten.

Artens skadegörelse har redan orsakat miljardkostnader i Europa.

Nu har arten slagit sig ner i nordöstra Skåne.

– Livsmålet för en stenmård verkar vara att ta sig in i en bil eller i en byggnad och gnaga sönder elkablar, säger Per-Arne Åhlén, projektledare för Invasiva.se, till radion.

– Vi har nu en etablering på gång i nordöstra Skåne, på ett litet begränsat området. Vi har fem fynd totalt, säger Per-Arne Åhlén, projektledare för Invasiva.se, den grupp som jobbar med att bekämpa invasiva djurarter i landet, till radion.

Nu har en etablering av stenmård konstaterats i nordöstra Skåne.
Foto: Shutterstock

Den för landet nya arten är ökänd för att orsaka enorma skador för samhället. Dels genom att påverka den biologiska mångfalden, dels genom skadegörelse som ytterst drabbar människor.

– Livsmålet för en stenmård verkar vara att ta sig in i en bil eller i en byggnad och gnaga sönder elkablar. Det är någonting som kostar miljardbelopp på kontinenten, säger Per-Arne Åhlén till radion.

Han berättar att stenmårdar vid två tillfällen lyckats ta sig in i Cerns jättelika partikelaccelerator vid fransk-schweiziska gränsen och gnagt av kablar, vilket har orsakat totalstopp.

Arten har troligtvis tagit sig till Sverige med transporter från kontinenten. Den är ännu inte listad som invasiv art av Naturvårdsverket.

Tandläkarna på en klinik i Kalifornien fick oväntat besök

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!