Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ökade danska krav på munskydd – därför tänker Sverige tvärtom

Tegnell: ”Munskydden kommer inte rädda oss från den här pandemin”.
Eva Melander, smittskyddsläkare för Region Skåne, menar att munskydd ofta kan orsaka mer skada än vad de gör nytta.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

I Danmark är det krav på munskydd i kollektivtrafiken och på restauranger – nu varnar hälsoministern för att kraven ska utökas till andra delar av samhället.

Men i Sverige är det inte aktuellt – trots den ökade smittspridningen. 

– I värsta fall kan det faktiskt skapa mer smitta om det används på fel sätt vilket man ser ganska mycket runtom i världen, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

Antalet coronafall ökar kraftigt på båda sidorna av Öresund.  

– Vi fick en enorm topp förra veckan. Snittet ligger nu på över 100 smittade per dag i Skåne, säger Eva Melander, regionens smittskyddsläkare.

I Danmark kunde man konstatera 630 nya smittade av corona under onsdagen, det är den högsta siffran sedan den 25 september.

– Situationen med den stigande kurvan gör mig mycket bekymrad, säger Danmarks hälsominister Magnus Heunicke, till nyhetsbyrån Ritzau. 

Nu funderar den danska regeringen, med statsminister Mette Frederiksen, på att utöka restriktionerna i landet, och mycket handlar om munskydd. Det är redan krav på att använda munskydd i kollektivtrafiken och när man rör sig inne på kaféer, restauranger och barer. 

– Vi tittar på de redskap som vi vet fungerar och som vi ser att man använder sig av i andra länder. Det handlar bland annat om munskydd. Där har vi möjligheten att skruva upp det ytterligare, säger hälsoministern.

Den danska regeringen, med Mette Frederiksen i spetsen, äver övertygade om att munskydd är en effektiv metod att stoppa spridningen av coronasmittan.Foto: OLIVIER HOSLET/ POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Helt annorlunda i Sverige

Men på andra sidan Öresundsbron tänker man helt annorlunda. I Skåne är ett krav på munskydd i kollektivtrafiken långt borta. 

– Det kommer inte vara något som löser problemet. Ska det göra skillnad får färre åka eller så får man öka på trafiken. Om en person utan symptom har munskydd på sig är det en minimal riskminskning jämfört med att folk håller avstånd och tvättar händerna, säger Eva Melander. 

Men tittar ni på Danmark och hur de agerar?

– Jo det gör vi, men munskydd är ett ganska stort ingrepp på folks liv. Det medför också stora risker när folk pillar på sina munskydd och de åker av och på. 

Men kan inte munskydd kan vara ett symbolvärde som visar att man ska hålla avstånd och tänka på pandemin?

– Ja det kan det kanske vara men jag tycker att det är ett dyrt symbolvärde och i värsta fall kan det faktiskt skapa mer smitta om det används på fel sätt vilket man ser ganska mycket runtom i världen.

Allt talar för att gränsen till Danmark stängs för skåningar.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Gränsen stängs för skåningar

Under torsdagen förväntas danska myndigheter komma med beskedet att gränsen stängs för skåningar. I alla fall när det gäller nöjesresor. 

Gränsen går vid 30 nya smittade per 100 000 invånare och vecka. Förra veckan låg Skåne precis under gränsen på 29,8 smittade. En mätning från Region Skåne daterad 15 oktober visar på 37,4 fall – alltså över gränsen för karantän. Det uppger SVT Nyheter Skåne

Om det blir som förväntat träder restriktionerna i kraft vid midnatt natten mot lördagen. Då stoppas boende i Skåne vid den danska gränsen om det inte finns godtagbara anledningar, som arbete, affärsresor eller familjebesök.

TV: Fler nyheter om corona

Uppmaningar till skåningarna när smittspridningen av covid-19 ökar.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!