Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ökad smittspridning hos unga efter sportlovet

Folkhälsomyndigheten svarar på frågor om smittspridningen bland unga.
Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Smittspridningen har ökat hos unga i Skåne efter sportlovet. 

Antalet positiva fall under vecka nio har gått ner i alla åldersgrupper förutom de yngsta, upp till 19 år, där den har ökat med nästan 20 procent. 

Så sent som förra veckan larmade Västra Götaland om en ökad smittspridning bland unga. 

Under vecka 9, veckan efter Skånes sportlov, bekräftades 603 fall av covid-19 i åldersgruppen 0-19. Det är en ökning med 96 fall från veckan innan. 

I samtliga övriga åldersgrupper har smittan gått ner förra veckan. 

Detta trots att provtagningen gått upp igen efter att färre testade sig under sportlovsveckan. Under vecka 9 uppgick antalet självtester till 23 000 vilket kan jämföras med runt 20 000 vecka 8. Samtidigt sjönk andelen positiva provsvar till 10 procent under vecka 9, jämfört med 11,2 procent veckan innan, enligt ett pressmeddelande från Region Skåne. 

I förra veckan larmade Västra Götaland om att smittspridningen gått upp rejält hos unga efter deras sportlov, som inföll under vecka sju. I åldersgruppen 0-19 ökade smittan med hela 57 procent från veckan innan, det vill säga vecka 6. 

Färre vårdas 

Samtidigt går både smittläget och vårdläget åt rätt håll enligt de senaste dagssiffrorna från Skåne. 

Det senaste dygnet har endast 140 nya fall bekräftats och det genomsnittliga värdet över sju dagar har gått ner från 411 till 384 fall per dygn sedan i går. 

Även antalet som vårdas med covid-19 på sjukhus har minskat, både på vårdavdelning och intensiven. På vårdavdelning har det mellan måndagen och tisdagen gått från 134 till 131 och på intensiven från 27 till 23. 

– Vi noterar att färre av de allra äldsta med covid-19 behöver vård på sjukhus nu. Även antalet dödsfall har minskat, vilket kan vara en effekt av att man har vaccinerat en stor andel av de personer som bor på äldreboenden, säger Staffan Banke, chef för verksamhetsområde Infektion inom Skånes sjukhus nordost, i ett pressmeddelande. 

Coronaexperimentet: 1300 personer på fest

"Vi har saknat att dansa så mycket".

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!