Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ökad smitta i Skåne – ovisshet inför hösten

Eva Melander.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Provtagningstält för corona i Lund.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Smittspridningen av covid-19 har ökat något i Skåne – men bedöms ännu vara på stabil nivå. 

Samtidigt finns det en ovisshet inför den kallare perioden.

– Nu återstår det att se hur allt utvecklar sig när vi under hösten i allt större utsträckning träffas och umgås inomhus, säger smittskyddsläkare Eva Melander i ett pressmeddelande. 

Region Skåne har observerat en liten ökning i både antalet bekräftade fall av covid-19 och antalet smittade som vårdas på sjukhus. Varje dag tillkommer det just nu ett drygt 30-tal positiva fall enligt regionens statistik och det är fortsatt en dominans av unga, närmare bestämt i åldergruppen 19-49 år. 

Antalet smittade som vårdas på sjukhus i regionen var under fredagen 18 stycken, varav tre på intensivvård. Det speglar också en liten ökning senaste dagarna men fortfarande under toppen på den lilla puckeln i andra halvan av augusti. 

– Nu återstår det att se hur allt utvecklar sig när vi under hösten i allt större utsträckning träffas och umgås inomhus. Att provta sig vid symtom på covid-19 är viktigt för att begränsa smittspridningen, men det absolut viktigaste är skydda varandra mot covid-19 genom att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid sjukdom, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

Inget coronarelaterat dödsfall har rapporterats i Skåne under de senaste tolv dagarna.

Besöksförbudet hävs 

Samtidigt uppger Region Skåne att det generella besöksförbudet på kommunala äldreboenden och på sjukhus och mottagningar kommer hävas den 1 oktober. 

– Det är viktigt att kunna skydda våra mest sjuka och sköra patienter och vi ska nu titta på hur vi kan möjliggöra för säkra besök och ta fram rekommendationer för hur dessa ska se ut. Samtidigt är närståendes möjlighet att vara delaktiga oerhört viktigt och därför välkomnar vi beskedet om att besöksmöjligheterna utökas, säger säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i ett pressmeddelande. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!