Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ökad säkerheten när pyromanen släpps

Inför att Ulf Borgström, känd som gryningspyromanen, är på väg att släppas från fängelset har Svaneholms slott valt att skärpa brandsäkerhetenFoto: Tomas Leprince
Svaneholms slott.Foto: Sanna Dolck

Snart har den så kallade gryningspyromanen avtjänat sitt fängelsestraff. Efter tidigare hot sätter man nu in säkerhetshöjande åtgärder på Svaneholms slott, berättar en källa för Skånska Dagbladet.

Inför att Ulf Borgström, känd som gryningspyromanen, är på väg att släppas från fängelset har Svaneholms slott valt att skärpa brandsäkerheten, skriver Skånska dagbladet.

Flera kameror har satts upp och man har också gjort sektionsindelning av slottet för att hindra en eventuell brand från att sprida sig.

Enligt en källa som pratat med Skånska dagbladet är bakgrunden att den så kallade gryningspyromanen tidigare har uttalat hot mot Svaneholms slott.

– Det finns i bakgrunden en del hot från hans sida, medger källan.

100 bränder

Ulf Borgström har kallats en av Sveriges farligaste män och har varit misstänkt för över 100 bränder.

Ett flertal av de bränder som utretts har inträffat i sydöstra Skåne – vid flera tillfällen har det rört sig om av olika typer av kulturbyggnader som brunnit.

I juni 2011 dömdes Ulf Borgström till åtta års fängelse för mordbrand när han satte eld på ett bostadshus i Ystad den 2 december 2010.

Uttalat hot

Dessförinnan ska han ha uttryckt hot mot Svaneholms slott, skriver Skånska dagbladet. Tidigare säkerhetschefen och nuvarande kommunjuristen i Skurups kommun, Bengt Hagberg, bekräftar uppgiften.

– Ja, men det är andrahandsuppgifter. Jag har inte hört det direkt från honom. Det sattes in vaktbolag då, men det är naturligtvis en tidsbegränsad åtgärd, säger han.