Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Offren är förmögna - använder inte tjänsten

MALMÖ. Offren är förmögna och har haft stora summor på sina bankkonton.

En är läkare, en annan har ett åkeri och en tredje arbetar inom tryckeribranschen.

Ingen av dem brukar använda telefonbanken.

Bara en av dem hade upptäckt att det saknades en stor summa pengar på ett konto.

Han hade precis kommit hem från Tyskland när han kontrollerade ett konto och upptäckte att över 400 000 kronor överförts till ett för honom okänt konto.

Fick samtal från banken

I de andra fallen var det banken som hörde av sig.

En kund fick besked om plundringen genom ett telefonsamtal. En bankjurist upplyste honom om att hela hans sparkapital, över 400 000 kronor försvunnit från hans konto.

Sammanlagt har sex bankkunder plundrats genom att tjuvarna på okänt sätt kommit över deras hemliga koder till telefonbanken.

Malmöpolisens bedrägerisektion har frågat samtliga drabbade om de slarvat bort sina koder till telefonbanken eller om någon kan ha kommit över koderna i samband med inbrott eller stöld.

Skyddar sina koder

Ingen av de drabbade har kunnat påminna sig om att så skulle vara fallet. Det är snarare tvärtom. Samtliga sex drabbade har i förhör på ett mycket noggrant sätt visat att de är varsamma och försiktiga med hur de hanterar information om sina konton och koder till bland annat telefonbanken.

Gemensamt för alla drabbade är att de antingen aldrig har använt telefonbanken eller så har de enbart utnyttjat tjänsten vid några få tillfällen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!