Offer för knivattacken: "Kastade glasflaskor"

Ytterligare en person med nazistkopplingar pekas ut för mordförsöken i Malmö natten mot söndag.
Foto: Mikael Nilsson
Justitieutskottets ordförande Morgan Johansson, S, varnar för upptrappat högerextremt våld och vill att Säpochefen kommer till utskottet.
Foto: Suvad Mrkonjic
Många salmades i Malmö under söndagens manifestation mot våldet tidigare under natten.
Foto: Christer Wahlgren
Pål Brunnström, var en av talarna under manifestationen. Pål sitter i Vänsterpartiets partistyrelse.
Foto: Christer Wahlgren
Talare under manifestationen på Möllevångstorget i Malmö under söndagen.
Foto: Christer Wahlgren
– De stal natten ifrån oss, sade talespersonen för Syndikalisternas ungdomsförbund i Malmö, SUF, som arrangerade lördagens manifestation.
Foto: Christer Wahlgren
Många samlades på Möllevångstorget.
Foto: Christer Wahlgren
Foto: Christer Wahlgren
Sex personer skadades, varav en allvarligt, efter ett bråk i centrala Malmö under natten till söndagen.
Foto: Patrick Persson
Enligt uppgifter till Kvällsposten ska bråket ha uppstått i samband med en demonstration med anledning av internationella kvinnodagen.
Foto: Patrick Persson
Tre män sitter anhållna efter attacken.
Foto: Patrick Persson
Manifestationen på Möllevångstorget i Malmö under söndagen mot det högerextrema våldet.
Foto: Christer Wahlgren
Lördagens demonstration gick under under parollen "Ta natten tillbaka".
Foto: Christer Wahlgren
Dagen efter på platsen för misshandeln.
Foto: Christer Wahlgren
Glassplitter på platsen där misshandeln ägde rum.
Foto: Christer Wahlgren
1 / 16

Tre män sitter anhållna efter en attack som ägde rum efter en feministisk demonstration i Malmö under natten till söndag.

Sex personer skadades och tillståndet för en av dem beskrevs måndag morgon fortfarande som mycket allvarligt.

Enligt polisen har attacken politiska förtecken - åtminstone två av de tre misstänkta ska enligt polisen vara nazister.

Det var sent på lördagskvällen som demonstrationen "Ta natten tillbaka" som vanligt arrangerades med anledning av internationella kvinnodagen. Bakom demonstrationen stod den socialistiska Malmöbaserade aktionsgruppen Mangla samt Syndikalisternas ungdomsförbund i Malmö.

I år utgick tåget från Möllevångstorget och sammanlagt 200 personer deltog. Enligt polisen förlöpte demonstrationen mycket lugnt och avslutades strax efter midnatt.

Men en halvtimme senare, cirka 00:30, utbröt ett stort bråk i hörnet vid Falsterbogatan och Kristianstadsgatan i närheten av Möllevångstorget.

Ridande polis kom till platsen och särade på grupperingarna.

Man upptäckte senare att fyra män och två kvinnor hade skärskador och misshandelsskador.

Dessa sex personer skickades till Skånes universitetssjukhus. Fem av dem hade enligt sjukhuset lindriga skador. För den sjätte personen var läget inledningsvis livshotande. Måndag morgon beskrev polisen tillståndet för honom som fortfarande mycket allvarligt.

Motstridiga uppgifter

Vad som låg bakom attacken och hur det stora bråket egentligen har gått till är ännu okänt. Ett vittne berättar för Kvällsposten att han hindrades från att komma in genom sin port på Kristianstadsgatan på grund av det tumultartade bråket.

– Det var totalt kaos med flaskor flygande i alla riktningar. Jag fick vänta tills två ridande poliser hade motat bort folkhopen, säger han.

På platsen greps två män för mordförsök medan en tredje man omhändertogs för fylla. Under söndagen anhölls alla de tre männen misstänkta för mordförsök. Männen är 20, 24 och 27 år gamla. Polisen säger att åtminstone två av de tre gripna enligt deras spaningsregister är nazister, rapporterar Sydsvenskan.

Den man som knivhöggs i lungan berättar att de tre männen uppenbarade sig från andra sidan gatan.

– De var uppenbart där för att söka konfrontation. De kastade glasflaskor och hade knivar med sig, säger han till Sydsvenskan.

Gillar nazistsidor - dömd

På sin Facebooksida har den gripne 27-åringen gillat flera främlingsfientliga sidor och är även vän med flera personer som presenterar sig själva som sympatisörer till Svenskarnas parti.

27-åringen har tidigare utretts av polisen för bland annat rattfylla, narkotikabrott och häleri. Han har också fått dagsböter för att ha burit kniv på allmän plats.

Den 24-årige mannen har enligt domstolarna fått dagsböter för att ha burit en batong på allmän plats 2010.

Den 20-årige man som greps i samband med attacken är såvitt känt ostraffad.

Nekar till brott

Enligt polisen har vittnen från platsen gett mycket motstridiga bilder angående hur slagsmålet gick till eller hur många som var direkt inblandade.

– Det är väldigt många uppgifter som går isär. Många personer som bevittnade händelser eller var inblandade vill dessutom inte prata med oss, säger Marie Persson.

Den misstänkte 20-åringens försvarsadvokat Magnus Hermansson träffade sin klient sent i går eftermiddag. Han är försiktig i sina kommentarer.

– Det enda jag kan säga i nuläget är att min klient förnekar det han är misstänkt för, säger han.

Kvällsposten talade i går också med en anhållne 24-åringens advokat, Teodor Bodin Löfgren. Han avböjde att lämna några kommentarer med hänvisning till att utredningen precis hade inletts och att han ännu inte var tillräckligt insatt.

Kvällsposten sökte i går förgäves den misstänkte 27-åringens försvarsadvokat.

Utpekad för misshandeln förtegen

Under söndagen kom uppgifter på internet om att en känd sydsvensk nazist deltagit i attacken och han pekas ut som en av gärningsmännen. Han är dock inte en av de anhållna.

Expressen har fått kontakt med honom, och i ett samtal vill han varken bekräfta eller förneka att han var på platsen då det skedde.

– Hade jag varit det så hade jag inte valt att kommentera det just nu när man är uthängd, så jag måste ta ett steg tillbaka. Det är lite chockartat för mig, säger han.

Han säger att han under söndagen har haft kontakt med polisen, som ringt honom, och det är enligt honom oklart om han kommer att förhöras med anledning av händelserna.

– De har mitt nummer och vi har haft kontakt, så vi får se. Det är inte sagt något än, men det blir väl inom de närmaste dagarna.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!