Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ockuperade bussen är på väg till Malmö

Fem asylsökande på väg till Blinkarpsgården vägrade lämna bussen de kom med.Foto: Läsarbild
Nu är bussen på väg till Malmö.Foto: Jan Emanuelsson
Bussockupanterna är anmälda av bussens ägare. Foto: Jan Emanuelsson

Trafikchefen för Bergkvarabuss har i dag lämnat in en polisanmälan mot de fem personer som ockuperar en buss från företaget.

Bussen har nu lämnat asylboendet i Röstånga och är på väg till Malmö.

De fem personerna som vägrat lämna finns fortfarande kvar ombord.

– De tyckte det var helt okej att åka till Malmö, säger trafikchefen Lars-Erik Persson.

Det var på fredagseftermiddagen som de fem personerna stannade kvar på bussen, när den anlände till asylboendet Blinkarpsgården utanför Röstånga i Skåne.

Fadi, 36, berättade då för Kvällsposten att anledningen till att kvintetten vägrade gå av, var för att det fanns sjuka människor på bussen och för att det nya boendet inte höll tillräcklig standard. Det var också långt ifrån Lund, där Fadi vårdas för posttraumatisk stress.

– Jag tänker stanna här tills jag kan åka tillbaka till Simrishamn eller till något annat ställe där jag kan bo, sa Fadi som tillsammans med sina vänner övernattade på bussen.

Polisanmälde

På lördagen gjorde Migrationsverket ett nytt försök att få personerna till att lämna bussen.

Men utan framgång.

– Just nu är det väldigt låst. Vi har försökt göra vad vi kan, men vi kan inte erbjuda dem någonting heller. Skulle vi börja förhandla kring de här frågorna, säga att vi hittar andra lösningar, så skulle vi ha den här typen av aktioner i stort sett varje vecka. Det funkar inte, säger Fredrik Bengtsson på Migrationsverket.

Lars-Erik Persson är trafikchef på Bergkvarabuss och lämnade in en polisanmälan vid 13-tiden i dag.

– Vi vill inte att det ska tas i med våld, eller något sådant, men samtidigt så kostar det mycket pengar att ha en buss med en chaufför ståendes där ute i ett dygn nu. Vi försöker lösa situationen med Migrationsverket, men de slår ifrån sig och säger att det inte är deras sak, säger Persson.

Persson berättar att befälet på plats meddelat att eftersom bussockupation är ett brott som bara kan ge bötesstraff, är straffvärdet för lågt för att polisen ska ingripa.

På väg till Malmö

Beskedet från polisen fick Persson att ta ett beslut.

– Bussen är nu på väg till Malmö. Mitt förslag var att den skulle parkeras utanför en polisstation, men polisen sa att det inte skulle spela någon roll, de skulle inte bry sig. De tyckte vi skulle köra den till Migrationsverket vid Jägersbo, men de sa "Nej, nej, nej, vi vill inte ha dit bussen".

– Nu är bussen på väg till Malmö och där kommer de bli avsläppta vid Malmö central, och personerna på bussen har sagt att de gärna släpps av där. Går de inte av där kör vi bussen till vår depå och parkerar, så får de vara kvar där.