Studio Kvällsposten, med bland andra sportchef Johan Wall och Caroline Larsson, har visat sig vara en succé. Foto: KvällspostenStudio Kvällsposten, med bland andra sportchef Johan Wall och Caroline Larsson, har visat sig vara en succé. Foto: Kvällsposten
Studio Kvällsposten, med bland andra sportchef Johan Wall och Caroline Larsson, har visat sig vara en succé. Foto: Kvällsposten
Inte ens Peter Andersson, Redhawks tränare, slipper undan Elisabeth Lindbäcks frågor. Foto: KvällspostenInte ens Peter Andersson, Redhawks tränare, slipper undan Elisabeth Lindbäcks frågor. Foto: Kvällsposten
Inte ens Peter Andersson, Redhawks tränare, slipper undan Elisabeth Lindbäcks frågor. Foto: Kvällsposten
Mattias Larsson med MFF-tränaren Magnus Pehrsson i Salou. Foto: CAROLINE LARSSONMattias Larsson med MFF-tränaren Magnus Pehrsson i Salou. Foto: CAROLINE LARSSON
Mattias Larsson med MFF-tränaren Magnus Pehrsson i Salou. Foto: CAROLINE LARSSON
Telefonlinje – direkt till Zlatan Ibrahimovic som satt på KvP:s redaktion. Foto: MÅRTEN SVEMARKTelefonlinje – direkt till Zlatan Ibrahimovic som satt på KvP:s redaktion. Foto: MÅRTEN SVEMARK
Telefonlinje – direkt till Zlatan Ibrahimovic som satt på KvP:s redaktion. Foto: MÅRTEN SVEMARK

...och nu kör vi vidare till 100-årsjubileumet

Publicerad

70 år fyllda av tidningshistoria och nyheter från Sydsverige.

Men tiderna förändras – så även tidningarna och sättet vi konsumerar nyheter på.

I dag är Kvällsposten Sydsveriges mest lästa nyhetssajt, med en växande app, stor följarskara på sociala medier och ständigt redo för live-tv.

Välkommen att följa med till 100-årsjubileet, du också!

– TV-nyheter på webben är här för att stanna! Vi ser att ni tittare blir fler och fler. Om en bild säger mer än tusen ord så säger en film mer än en miljon, säger Caroline Larsson, Kvällspostens tv-reporter.

Den 4 januari 1948 gavs det första numret av Kvällsposten ut. 70 år sedan starten är mycket sig likt. Den goda publicistiska traditionen och seden, glimten i ögat och viljan att vara bäst på det man gör.

Men det mesta har förstås förändrats. Från en tidningsorganisation på 40-talet till en breaking news-organisation i 2010-talet där stor vikt läggs vid att vara först med nyheter. Läsarna ska hos KvP alltid erbjudas att vara uppdaterade om senaste nytt, och händelseutvecklingen i vårt bevakningsområde.

Så var det förstås förut också. 

Men det som förr fick vänta på en deadline, som kom med i nästa tidningstryck, är i dag ute på webben några sekunder efter att det inträffar. 

Det är som den gamla journalistiska devisen: Som journalist ska man vara sen, först av alla. Kvällsposten är i dag på plats och sänder live där det händer.

– Vi ser att fler och fler vill få sina nyheter också i rörlig form – inte minst under pågående nyhetshändelser, som till exempel Kim Walls försvinnande eller terrorattacken i Stockholm. Då kan vi genom våra livesändningar ge information fortare än någonsin tidigare, säger Caroline Larsson.

 

LÄS MER: Kvällsposten slår rekord i antal läsare och tittare 

 

På plats – när det händer. Nyhetsreporter Claes Carlson och fotograf Christian Örnberg i Landskrona, under 2017.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Händelserikt 2018

Expressen TV – där Kvällsposten också ingår – finns nu mera också i Comhems utbud, på kanalplats 43. Och KvP:s egna produktioner, som sportmagasinet Studio Kvällsposten, har slagit rekord efter rekord – över 200 000 tittare följer månadsvis veckomagasinet som varvar analyser från våra sportprofiler, som Elisabeth Lindbäck, Mattias Larsson, Johan Wall, Martin Hardenberger, Jan-Peter Andersson, Fredrik Jonsson och Johan "Madhawk" Svensson, med höjdpunkter och matchbilder från SHL och Allsvenskan.

– Dels har våra duktiga krönikörer kunnat lotsa oss genom ett spännande år med nytt SM-guld, en viktig ny stjärna på tröjan men också ett misslyckat Champions League-kval och dels kan vi tack vare vårt samarbete med Cmore erbjuda höjdpunkter från de allsvenska matcherna. Vi ser fram emot ännu ett år av Studio Kvällsposten, säger Caroline Larsson.

En stolt sporttradition som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Från Zlatan Ibrahimovic genombrott – då han flera gånger tittade in till redaktionen för att prata med läsarna – till Björn Borg som själv ringde Kvällspostens Arne Reimers för att avslöja: Jag lägger av med tennisen.

Och 2018 blir det mer från sportens värld. Både på plats på MFF:s träningsläger i Florida, men också Falsterbo Horse Show, Båstad-tennisen och förstås de stora mästerskapen.

– Jag ser fram emot OS i Sydkorea, fotbolls-VM med både Danmark och Sverige på plats, och att följa Malmö FF:s väg till Champions League. Förutom att fortsätta hålla läsarna uppdaterade om våra mest uppmärksammade krimfall eller andra nyheter i Sydsverige, så klart, säger Caroline Larsson.

 

LÄS MER: Kvällsposten delade ut Årets Skåning-priset i Eslöv

 

Kvällspostens chefredaktör Katrin Säfström delar ut tidningar – och visar appen – i Kristianstad.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

 

Höga journalistiska ambitioner

I dag är Kvällsposten också fortfarande en redaktion med höga journalistiska ambitioner. Under året som gått har flera fördjupande och granskande samhällsreportage gjorts, där målet är att förklara problematiska samhällsskeenden på ett balanserat sätt för läsarna.

Ett journalistiskt ansvar som har rötterna kvar i yrkets stolthet, men som växer och frodas med samtidens utveckling. 

2017 bevakades allt ifrån morden i Malmö, det så kallade taxikriget, vattenbristen i Sydsverige, granskningen om övergrepp inom ridsporten, de etniska bråken i skånska småorter och rasismen mellan invandrargrupper. 

– Sydsverige är Sveriges mest spännande region. Malmö är nyckeln till Sverige, nyckeln till Skandinavien och Sveriges mest internationella stad. Det som formar samhället här är givetvis av största intresse för oss som bor här, men även för hela Sverige, säger Alexander Vickhoff, biträdande nyhetschef.

 

LÄS MER: Här samlar Kvällsposten årets granskningar  

 

Kvällsposten ordnar under valåret Almebaren – där får läsarna själva ställa sina frågor till politikerna.Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN

 

Valår 2018

Det här materialet sprids förstås i vår app – som man kan ladda hem gratis för både iPhone och Android – och som nyligen slog rekord i antalet nedladdningar.

Men Kvällsposten finns också på Facebook, Twitter och Instagram där fler och fler tar del av innehållet i samtliga kanaler. I somras slogs rekord för antal sidvisningar och unika läsare, och med våra 1,4 miljoner läsare i veckan är Kvällsposten den största nyhetsförmedlaren i Sydsverige med 70 års erfarenhet och historia i ryggen.

Och nu kör vi fram till 100-årsjubileet. 

Men först ska ett nytt valår avklaras, där Kvällsposten självklart bevakar den lokala och regionala politiken. Bland annat med den återkommande politiska utfrågningen, "Almebaren", där lokala politiker blir utfrågade om angelägna ämnen, både av redaktionen och av läsarna. Det finns också fler händelser att granska, nyheter att förmedla, sport- och nöjesevenemang att bevaka – och Kvällspostens läsare väljer som vanligt ut årets vinnare av utmärkelserna "Årets Skåning" och "Edvardpriset" som delas ut under året. Det anrika och prestigefyllda Thaliapriset delas även det ut i år, till Sydsveriges främsta teaterinsats.

Men allt är förstås inte bara nytt. Kvällsposten fortsätter även i framtiden att vara på plats för att möta er. Under fjolåret åkte chefredaktören Katrin Säfström på turné genom KvP:s bevakningsområde för att träffa er läsare, och vi är fortsatt på plats på olika platser under jubileumsåret för att höra vad ni har att säga.

I en tid då sanningar snabbt kan förvridas på sociala medier, är det viktigt att man har en trygg och trovärdig röst som erbjuder läsarna en plattform där fakta är kollad och rapporteringen balanserad. Där hantverket journalistik tas på allvar – för visst kan man genom journalistik göra skillnad genom granskningar eller genom att ge en röst åt dem som behöver det.

 

Inför Skånederbyt i Lindab Arena, Ängelholm, fick Jill Johnsson Kvällspostens Edvardpris.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

 

LÄS MER: Jill Johnson fick Edvardpriset – inför fullsatt Rögle Arena

 

Hoppas vi ses nästa år

Själva papperstidningen då? Jo, den finns så klart kvar – och Kvällspostens medarbetare arbetar hårt för att fylla den med så lokala, angelägna nyheter, reportage och dokument som möjligt. Tidningen är fortfarande stabil, och några dagar 2017 har tidningsförsäljningen varit högre (!) än samma dag motsvarande år.

Något man inte hade vågat tro för några år sedan. Dessutom utökas sportsidorna inför 2018 med fler sidor och mer sport som vi har sett att våra läsare vill ha.

Och givetvis ska vi också fortsätta ha kul.

90-talsfesten i Malmö, Kvällspostens dag i Skånes djurpark, våra travexperters egna hörna på Jägersro, premiärerna av nyårsrevyerna och de stora konserterna – vi är på plats. Och ni kan som vanligt tipsa oss via redaktionen@kvp.se, sms-nummer 71717 eller telefonnummer 040-602 01 00.

Vi hör gärna vad ni har att säga om oss – Sydsveriges kvällstidning. Tack för de första 70 åren. Och välkomna att fortsätta in i framtiden, med oss. Kanske ses vi någonstans i er stad under året – vi kommer fira våra 70 år ordentligt, bland annat med tårtbjudningar i Sydsverige, nya upptåg och olika evenemang.

Hoppas vi ses!

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag