Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Obduktionen klar efter uthusmordet: ”Knivvåld”

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige
Mannen hittades mördad utanför sitt hus på Österlen.Foto: ANDERS GRÖNLUND / STRIXPHOTO

En man i 50-årsåldern hittades död – troligen mördad – utanför sitt hus på Österlen. 

Nu står det klart hur han dog – obduktionen är klar. 

– Offret har utsatts för knivvåld. Han hade ett antal stickskador på olika ställen på kroppen och har avlidit genom förblödning, säger åklagare Henrik Steen till Ystads Allehanda

Det var flera boende i den skånska byn som tyckte sig ha hört en kraftig smäll och slog larm till polisen om den misstänkta explosionen. När polisen kom till platsen anträffades en person död på marken utanför ett brinnande uthus.

Fyra timmar senare greps en 25-åringen under dramatiska former med hjälp av polisens insatsstyrka. Mannen har senare häktats som på sannolika skäl, den högre misstanken, för mord på mannen.

Men det har fram tills nu varit osäkert hur mannen dödades, men obduktionen är klar och åklagare Henrik Steen delar med sig av uppgifterna. 

Mannen dödades med kniv, han hade flera stickskador. Men Henrik Steen vill inte berätta vad det var för sorts kniv. 

– Vi vet, men jag vill inte uttala mig om det i dagsläget, säger han till Ystads Allehanda

Psykisk sjukdom

Mannen mördades inte i samband med explosionen, utan flera timmar tidigare. När det gäller explosionen är det fortfarande oklart varifrån uppgifterna om den kom. 

Den 25-årige man som misstänks för mordet genomgick i samband med häktningsförhandlingen en mindre sinnesundersökning, enligt den misstänks han ha lidit av allvarlig psykisk sjukdom både vid gärningstillfället och vid undersökningstillfället.

Det kan i förlängningen betyda att 25-åringen inte kan dömas till vanligt fängelse vid en eventuellt fällande dom i tingsrätten, utan till psykiatrisk vård. 

Henrik Steen säger till Ystads Allehanda att tiden för åtal närmar sig men att åklagarsidan inte riktigt ännu är klar. 

– Det finns fortfarande tekniska utredningar som inte är klara, säger han.