Dubbla bakslagen för Oatly – namnet stoppas

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Nu har miljöförvaltningen i Malmö – som utrett fallet Oatly – kommit fram till att påståendet om att deras havredryck innehåller ”naturliga sockerarter från havre” är vilseledande.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: OATLY

Havredrycksföretaget Oatly har drabbats av dubbla bakslag. 

Miljöförvaltningen i Malmö slår fast att marknadsföringen av drycken är vilseledande. 

Dessutom stoppas nu namnet ”Sölk” för alla typer av företagets mejeriersättningsprodukter. 

”Naturliga sockerarter från havre” står det på förpackningen till Oatlys havredryck. 

Men det är fel och vilseleder kunderna har miljöförvaltningen i Malmö slagit fast.

En privatperson anmälde flera havredrycksproducenter till miljöförvaltningarna i de kommuner där företagen har sina huvudkontor och påpekade att dryckerna påstods innehålla ”naturliga sockerarter”, skriver Göteborgs-Posten. 

Enligt anmälaren är det inte korrekt då sockerarten maltos som finns i havredrycken uppkommer först under tillverkningsprocessen.

Nu har miljöförvaltningen i Malmö – som utrett fallet Oatly – kommit fram till att påståendet om att deras havredryck innehåller ”naturliga sockerarter från havre” är vilseledande. ”Majoriteten av sockerarterna som finns i denna produkt kan inte betraktas komma naturligt från havre, utifrån Livsmedelsverkets definition av ordet naturlig”, skriver miljöförvaltningen i sitt föreläggande till Oatly.

Lind Norgren är kommunikationschef på Oatly. enligt henne har Oatly inga planer på att ta bort märkningen.
Foto: Pressbild / Oatly

Väljer att ta strid

Oatly har dock inga planer på att ta bort märkningen, utan har överklagat beslutet till länsstyrelsen i Skåne.

– Vår tillverkningsprocess har inte som ändamål att skapa socker eller maltos, utan att skapa flytande havre. Om man bearbetar havre på det sättet så bildas maltos automatiskt, säger kommunikationschefen Linda Nordgren till GP.

Miljöförvaltningarna i de övriga kommunerna har kommit fram till samma slutsats för havredrycksproducenterna med säte i deras respektive kommuner. I de fallen har företagen gått med på att ändra på förpackningarna och i marknadsföringen.

Oatly har även drabbats av ett bakslag hos Patent- och registreringsverket (PRV) som nu upphäver Oatlys registrering av varumärket ”Sölk” för alla typer av mejeriersättningsprodukter. 

Det är det Danone-ägda bolaget White Waves som har invänt mot likheten på namnet till deras sojadryck ”Silk”. 

Bolagen konkurrerar med liknande produkter och orden ligger för nära varandra. Därför stoppar PRV ”Sölk”. 

”Skillnaderna i vokaler och det faktum att båda märkena är relativt korta ord distanserar inte det yngre märket tillräckligt från det äldre märket för de varor där identitet har konstaterats”, skriver PRV i sitt beslut. 

Oatly får dock behålla varumärket ”Sölk” för andra produkter i sitt sortiment. Till exempel fruktsnacks och pulversoppor, enligt PRV:s beslut.

TV: Fler nyheter från Sydsverige

Vargpar fångat på film – på Österlen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!