Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt storfängelse planeras i Kalmar

Foto: Jessica Gow/TT / Jessica Gow

Kalmar kan bli platsen för Kriminalvårdens nya storfängelse och ett häkte. 

Om kommunen och myndigheten kommer överens kan anstalten vara verklighet 2027.

Att en ny anstalt i östra Sverige är på gång har varit känt ett tag. På måndagen fattade Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren beslut om att Kalmar är den stad som myndigheten ska rikta in sig på för att förverkliga planerna om en ny anstalt och ett nytt häkte i östra Sverige.

– Valet att etablera den nya anstalten i Kalmar innebär att vi kan ta tillvara på den kompetens som redan i dag finns i Kalmar vilket är en stor fördel mot att bygga upp en verksamhet helt från grunden, säger Kriminalvårdens ekonomi och fastighetsdirektör Björn Myrberg i ett pressmeddelande.

Inriktningen är ett häkte i anslutning till centralorten Kalmar samt en anstalt på lämplig plats inom Kalmar kommun, skriver Kriminalvården på sin hemsida. Om förutsättningar visar sig finnas kan häktet och anstalten bli en gemensam anläggning.

Planen är att kunna teckna en avsiktsförklaring med Kalmar kommun om etableringen redan kring årsskiftet 2020/2021. Och målsättningen är då att den nya klass 2-anstalten med minst 300 ordinarie platser ska kunna tas i bruk 2027.

Tidigare i år skrev Kriminalvården ett samverkansavtal med Trelleborgs kommun där en anstalt, också den med omkring 300 platser, ska byggas de närmaste åren.

Platsbristen inom Kriminalvården är i dag ett så stort problem att myndigheten sedan i våras gått upp i stabsläge för att hantera situationen.

De två nya anstalterna som nu planeras är lösningar på lång sikt. För att komma till rätta med trängseln på anstalter och häkten på kort sikt arbetar Kriminalvården med att bygga ut befintliga anstalter med exempelvis modulhus och baracker.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!