Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nytt stadsvapen väcker arga känslor

Gamla vapnet. Så här har stadsvapnet i Kalmar sett ut sedan 2007. Uppskattat och populärt av många.
Foto: Kalmar kommun.
... och så här tänker sig kommunen att vapnet kan se ut i och med moderniseringen av den grafiska profilen. Vissa anser att det ser ut som ett trafikmärke.
Foto: Kalmar kommun.
"Helt huvudlöst". KD-politikern Christopher Dywik från Kalmar sågar kommunens planer på ett nytt stadsvapen.
Foto: Privat

Ända sedan 2007 har Kalmar stadsvapen sett likadant ut: rött, blått och i guld.

Nu ska kommunen göra om sitt vapen – men kritiken mot planerna är stenhård på sociala medier.

– Vi blev glatt överraskade över att vapnet engagerar så många, säger kommunikatören Andreas Fogelström.

Tidningen Barometern presenterade nyligen kommunledningens skiss på det nya stadsvapnet i Kalmar. Skissen signalerar att det mesta ser ut som vanligt: slottstornet, vågorna och en stjärna på var sida om tornet. Det som skiljer är främst att tornet förlorar sin röda färg och att den guldfärgade kronan tas bort.

Detta har utlöst en kritikstorm på sociala medier. På Barometerns Facebook-sida kommenterar den ena läsaren efter den andra, en hel del är uttalat negativa till det nya förslaget.

 "Sorgligt! Det gamla är så vackert!", skriver en.  "Fy så tråkig! Ser ut som ett trafikmärke. Inget som man kommer att lägga märke till", skriver en annan.

Gjord av skolbarn?

Ytterligare någon anser att den nya profilen verkar ha tagits fram av skolbarn.

Många påpekar också att Kalmar har landets äldsta stadsvapen och att det är fint som det är.

Motståndarna får även stöd av politikern Christopher Dywik (KD). Han anser att det är ren och skär idioti att byta stadsvapen.

– Det är helt huvudlöst. Vi pratar om en historisk förankring här som vi ska vara stolta över, lyfta fram. Och då väljer man att plocka bort den starkaste symbolen av alla, landets och kanske Nordens äldsta stadsvapen, dundrar han.

Kommunkommunikatören Andreas Fogelström nyanserar:

– Blasoneringen, alltså det som beskriver hur det ska se ut: med slottet, vågorna och de två stjärnorna på var sida om slottet, går tillbaka till 1200-talet. Men vapnet som vi har i dag är från 2007, säger han och påpekar att moderniseringen åsyftar den konstnärliga formen, utformningen av stadsvapnet.

– Självklart ska man respektera blasoneringen för hur stadsvapnet ska se ut. Kalmar stad har mycket historik och vi vill inte frångå det på något sätt, säger han.

"Ser ut som en gatuskylt"

Bakgrunden till moderniseringsplanerna är att kommunen vill ta fram en ny grafisk profil för att ytterligare stärka "Kalmar som platsvarumärke" och skapa en gemensam profil för hela kommunen.

Christopher Dywik köper ändå inte planerna.

– Jag förstår att man vill göra om det för att det ska bli enhetligt och visst, man har gjort några mindre justeringar genom åren men nu försvinner ju färgerna. Det ser ut som en gatuskylt. Mycket tråkigt.

Det slutgiltiga beslutet fattas av kommunfullmäktige.