Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjens skarpa kritik mot polisen

Poliserna Anders Greger (t v) och Göran Svensson tog emot tips från allmänheten i en husbil som ställts upp i området.Foto: JENS CHRISTIAN
Försvunna Emilia sågs senast fredagen den 22 november.Foto: Privat
Ett 30-tal frivilliga var med och letade efter 20-åriga Emilia Lundberg på måndagen.Foto: JENS CHRISTIAN
Sökandet efter 20-åriga Emilia pågick under stora delar av måndagen.Foto: JENS CHRISTIAN

Tio dygn utan ett livstecken.

Vad har hänt 20-åriga Emilia från Tollarp i Skåne?

På måndagen fanns polisens mobila kontor mitt i samhället. Nya sökinsatser var också på gång.

Men Emilias familj är kritisk till att sökarbetet inte inleddes tidigare.

– Hon sågs ju gå från sin bostad innan hon försvann. Det är konstigt att man inte utgår därifrån då och söker, säger Jenny Lundberg, Emilias faster.

Det var fredagen den 22 november som 20-åriga Emilia Lundberg sågs sista gången. Sedan dess vet varken hennes anhöriga eller polisen vad som hänt.

Redan dagen efter gick organisationen Missing People ut med en efterlysning. Tre dagar senare vädjade Emilias familj om allmänhetens hjälp att få klarhet i försvinnandet.

Polisen har beslagtagit flera fynd från ett fritidsområde, bara några hundra meter från Emilias bostad.Foto: JENS CHRISTIAN

I lördags hittade frivilliga från sökorganisationen FIKK kläder och andra persedlar i skogsterrängen i anslutning till Tollarp.

Då hade det gått åtta dagar utan att polisen för egen del gjort något aktivt sökande efter Emilia.

– Det är klart vi från familjen är besvikna på hur polisens arbete hanterats, säger Emilias faster Jenny Lundberg. Vid det laget kan ju flera spår ha försvunnit från området.

Två dagar tidigare - torsdagen den 28 november - hade dock polisen inlett en brottsutredning med misstanken människorov. Ärendet leds av åklagare David Ludvigsson.

Polisen söker med hund i ett avspärrat område vid Tollarp.Foto: JENS CHRISTIAN / JENS CHRISTIAN

– Ju längre tid som går utan att vi hittar några livstecken desto mer bekymrade blir vi, säger Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen.

Kan hon inte ha försvunnit frivilligt?

– Här har vi något som inte stämmer. En person som försvinner frivilligt lämnar som regel alltid något besked efter sig, säger Robert Loeffel.

Misstanken är i stället att Emilia förts bort av någon mot sin vilja.

Polisen bevakar ett särskilt avspärrat område, bara några hundra meter från försvunna Emilias bostad.Foto: JENS CHRISTIAN

En mansperson med cykel ska ha setts tillsammans med Emilia samma eftermiddag hon försvann. Enligt uppgift gjordes iakttagelsen i anslutning till 20-åringens bostad i Tollarp.

– Vi vet ju inte om just det det har någon koppling till försvinnandet. Men det är en märklig omständighet att personen aldrig hört av sig till polisen, säger Jenny Lundberg.

Oklara omständigheter

Alla ytterligare ansträngningar från polisens sida om att få klarhet i vad som hänt har inte lyckats.

I helgen fortsatte sökandet med hjälp av frivilliga. Även polisen och räddningstjänsten deltog i arbetet, bland annat spärrades ett större område av efter att vissa intressanta fynd gjorts. Området ligger bara några hundra meter från Emilias bostad.

Jenny Lundberg, Emilias faster, till vänster, Alexandra Nilsson och Sandra Perdegård, initiativtagare till insatsen, till höger, deltar oförtrutet i sökandet efter 20-åriga Emilia.Foto: JENS CHRISTIAN

– Det är föremål som har hittats. Vi vill inte berätta vad det är för föremål, vi ska undersöka om det har bäring i det här fallet, säger Robert Loeffel.

Enligt uppgifter till Kvällsposten handlar det bland annat om en tunn jacka som hittats i området. Jackan ska ha legat uppkastad på ett pumphus.

Avspärrning kvar

Enligt Kvällspostens fotograf på platsen hittades också ett blått cigarettpaket. Paketet anträffades bara någon meter från Kärleksstigen, som ringlar fram i området. 

Någonstans i det aktuella strövområdet ska också Emilias telefon ha tystnat för gott under fredagen den 22 november,

Robert Loeffel vill inte kommentera om det finns någon misstänkt gärningsperson i nuläget. Samtidigt håller polisen på att teckna en bild av kvinnans kontaktnät för att hitta möjliga spår i fallet, enligt TT.

Polisen har spärrat av ett område nära E22 vid Tollarp.Foto: JENS CHRISTIAN

Loeffel bemöter också kritiken om att man dröjde med sökandet en hel vecka, med att man inte visste var man skulle leta. 

– Men vi var inte sysslolösa för det. Vi gjorde ett enormt jobb med inre spaning, säger han.

Under måndagen hade polisen kvar avspärrningen längs med Vramsån, som rinner längs med E22 genom Tollarp. 

Även polisens mobila kontor fanns på plats i Tollarp för att fånga upp tips från allmänheten.

Får in tips

Under måndagseftermiddagen skedde ytterligare sökinsatser i området kring Tollarp genom frivilligorganisationen FIKK, Frivilliga insatser vid kris och katastrof.

Under onsdagen planerar polisen en specialinsats inom det avspärrade området. Man vill dock inte säga vad det är för typ av insats.

Emilia är 176 cm, har smal kroppsbyggnad och långt brunsvart hår. Hon var vid försvinnandet klädd i svart jacka med pälskrage samt vadlånga byxor i rosa/röd färg.

– Vi ger oss inte förrän Emilia är tillbaka levande, säger fastern Jenny Lundberg.

Foto: Kvällsposten

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige