Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nytt snöoväder väntas – SMHI går ut med varning

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Per Holmberg är meteorolog på StormGeo.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
ARKIVBILD. Snöovädret förväntas dra in under onsdagen.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Ett vintermezzo är på ingång över södra Sverige.

Tidiga veckans snöfall kan komma att framstå som harmlöst jämfört med vad som komma skall, enligt SMHI:s orange varning. 

– Det ser väl ut att bli lite jävligare, säger Per Holmberg, meteorolog på Storm.

På SMHI:s karta över vädervarningar lyser stora delar av Sydsverige ilsket orange i mitten av veckan.

Den orange färgen är motsvarigheten till den tidigare klass 2-varningen. Det innebär, grovt sammanfattat, risk för trubbel: dålig framkomlighet på oplogade vägar, förseningar inom kollektivtrafiken och elavbrott i områden med luftburna elledningar.

– Det är flera snöoväder kan man säga som drar in. Ett som berör hela Sydsverige och det kommer lugna ner sig sen under tisdagseftermiddagen och kvällen och dra bort, säger Per Holmberg, meteorolog vid StormGeo.

”Kan komma flera decimeter”

Den som gillar frid och fröjd på väderfronten kommer få en begränsad tid att njuta av lugnet.

– Sen kommer nästa snöoväder in under onsdag morgon. Det ser väl ut att bli lite jävligare. Det är ett ymnigt område med snöfall som drar in och berör södra och mellersta Götaland.

– Det ser ut att komma stora snömängder, kan komma flera decimeter. Det är också blåsigt med risk för snödrev och såna saker.

I södra Skåne och längs med Blekingekusten blir det inledningsvis åt det blötare hållet med regninslag, men även det kommer gå över i snö. Under torsdagsmorgonen far snöovädret vidare på nya jaktmarker österut, men andrummet kommer vara kort.

Ett tjockt snölager har lagt sig på marken i Karlshamn.
Foto: Läsarbild

Kan bli vit jul

Nästa sluga snyting av snö kommer nämligen redan under fredagsmorgonen, men tros vara tämligen harmlös jämfört med sina föregångare i veckan.

Framför allt under onsdagen och torsdagen väntas svårigheter i trafiken, särskilt om det blir svårt att hinna ploga undan. För gångtrafikanter rekommenderas mössa och vantar.

– Det är ju ganska blåsigt också där under onsdagen, så det kommer kännas kallare än det är, det är absolut kännbart, säger Per Holmberg.

För den som tycker om att vila ögonen på ett vinterlandskap kan snöovädret ge positiva följder en längre tid framöver, även efter att det dragit vidare. Kylan tros bita sig fast och då krävs mycket för att den fallna snön ska smälta bort, enligt Per Holmberg.

– Jag skulle bedöma det som stora chanser för en vit jul, säger han.

SE FLER NYHETER: Region Blekinge inför nya coronarestriktioner

Besöksförbud på Blekingesjukhuset och munskydd i kollektivtrafiken införs