Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nytt parti vänder sig till invandrare

Hussam Alkoblawi, partiledare för Nya koalitionssamlingen.
Foto: Privat
Rådhuset i Malmö.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Efter att ha reagerat på undermålig integration och ökad högerextremism bestämde sig Hussam Alkoblawi och andra engagerade att göra något.

Nu har de startat ett helt nytt parti – som fokuserar på integrationsfrågor.

– Vi ser att gapet mellan inhemska medborgare och de med utländsk bakgrund blir allt större, säger Hussam Alkoblawi, Nya koalitionssamlingens partiledare.

Hussam Alkoblawi är statslös Palestinier och kom själv till Sverige 30 år sedan. Under de senaste åren upplever han att integrationen för nyanlända har blivit allt sämre.

Av den anledningen startades partiet Nya koalitionssamlingen i januari och har nu över 500 medlemmar.

Grundarna har alla utländsk bakgrund och partiet riktar sig framför till andra med utländsk bakgrund, vilket även 24Malmö skrivit om.

– Jag vill understryka att vi ser oss som ett svenskt parti och vänder oss till alla medborgare i landet men vi får ju vara lite logiska och satsa på väljare med utländsk bakgrund inledningsvis, det är vår styrka i dagsläget, säger Hussam Alkoblawi.

Han hoppas dock att partiet kan locka även övriga befolkningen i framtiden när man har visat att man gjort något för att förbättra situationen i Sverige.

Ställer upp i valet

Partiets hjärtefråga är integration och planen är att ställa upp i höstens val till kommunfullmäktige i Malmö. De upplever att det är för mycket snack och för lite verkstad när det kommer till den befintliga integrationspolitiken. 

– Det finns massor av idéer, studier och projekt men man ser inget förverkligande. Vi vill ut och prata med folk på fältet och själva vara aktiva och förverkliga idéer.

Han säger bland annat att väntetider på uppehållstillstånd och arbete måste minska och att man ska undervisa nyinkomna invandrare om regler och sociala normer i det svenska samhället.

– Det måste komma tidigt innan det ledde till en krock och de tar avstånd från samhället på grund av missförstånd, säger Hussam Alkoblawi.

"Mångfald hälsosamt"

Att sätta partiet på den politiska kartan är också ett sätt att jämna ut det politiska läget i Sverige, säger han.

– Vi märker att att extremismen ökar mer och mer och därför vill vi sträva mot att skapa balans och motverka en felaktig bild av invandrare. Invandrarna kan ha en viktig roll i samhällsutbyggnaden om vi tar hand om dem från början. Mångfalden är hälsosamt och drivande för landet.

Målet är som sagt kommunfullmäktige i Malmö och i nuläget har partiet inga ambitioner på att komma upp i en högre nivå än så.

– Men även om vi inte kommer med 2018 så kommer vi arbeta med integration, visa vad vi kan göra och hur vi kan påverka beslut, säger Hussam Alkoblawi.