Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nytt livstecken från VM-hunden Leela

Dessa fyrbenta vänner har vi helst som husdjur.
Foto: PRIVAT

I snart ett år har hunden Leela varit försvunnen i skogarna i nordöstra Skåne.

Men nu har Leela siktats flera gånger i samma område. Och sökgruppen som letar efter hunden hoppas nu att utplacerade fällor och kameror ska leda till att Leela fångas in, rapporterar Sveriges radio.

Leela, en brun-vita shetland sheepdog, försvann i samband med att hon och hennes husse och matte skulle tävla i agility-VM i Kristianstad i början av oktober i fjol. När hon var ute och rastades skrämdes hunden av en joggare och sprang till skogs. 

Sedan dess är hon försvunnen.

Men dock inte helt och hållet. Med jämna mellanrum har hunden siktats och hundar som varit ute och spårat har vid flera tillfällen fått korn på Leela.

– Men hon låter sig inte infångas. Hon är väldigt skygg, hon har skydd, vatten och sin egen mat där ute och vill inte äta av den maten vi sätter ut, har ID-hundföraren Katarina Holmér från Lund, en av dem som sökt efter Leela, tidigare berättat.

I mitten av juli lämnade Katarina Holmér posten som sökledare.

Har testat flera alternativa grepp

Dessutom har den hårfagre VM-hundens ägare testat flera alternativa grepp för att bryta dödläget kring Leelas försvinnande.

I vintras flögs till exempel hennes bästa hundkompis, dvärgpinschern Twist, in från Colombia för att locka fram Leela.

– Tanken är att vi med våra ID-hundar ska hitta var Leela är och sedan skickar vi in husse och Twist som får lämna sina dofter i området. Förhoppningsvis ska någonting dyka upp i Leelas minne, som nu är mer vilddjur än hund, berättade Katarina Holmér då för Kristianstadsbladet.

Foto: PRIVAT

Men ingenting har hjälpt – Leela är fortfarande försvunnen och hon tros nu ha blivit alltmer förvildad. 

Kameror och fällor har placerats ut i området

Men hoppet lever. I somras siktade en jägare en hund som tros vara Leela vid Ryssberget på gränsen mellan Skåne och Blekinge. Rimligt tyckte många då det tidigare har inkommit rapporter om att Leela skymtats vid just Ryssberget.

Och sökgruppen som letar efter Leela har inte gett upp. 

I september har gruppen, enligt Sveriges Radio, nått viss framgång. Vid två tillfällen har Leela siktats i samma område norr om Sölvesborg. Nu har sökgruppen placerat ut kameror och fällor i området. Dessutom har jaktlag i området informeras om Lellas belägenhet.

– Efter samråd med ägarna, så ber vi i sökgruppen om allmänhetens hjälp att om möjligt stänga in henne i en trädgård eller ett stängslat område om möjlighet ges, säger Magnus Svensson, som är en av de tre i sökgruppen efter Leela.

Hunden sågs senast vid lunchtid onsdag i Gammalstorp norr om Sölvesborg.

Foto: Skärmdump