Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt liv åt Malmö som operettstad

Föreställningen kommer att spelas på Malmö opera under våren. "Det kommer att bli en fröjd för alla sinnen", utlovar en förväntansfull Loa Falkman.
Det är långt från Ica-Stig i tv-reklamen till rollen som Jupiter på Malmö opera. Och Loa Falkmans kostym är helt annorlunda.Foto: JENS CHRISTIAN
Sätter (sig) på trädgårdsmästaren. Eurydike (Eir Inderhaug) är svårt förtjust i Aristeus (Richard Hamrin). Läge för erotik på matbordet.Foto: JENS CHRISTIAN

Det är en stjärnspäckad ensemble som ska spela ”Orfeus i underjorden” på Malmö opera hela våren. Och publiken är med – 75 procent av biljetterna är redan sålda.

– Detta ska bli kul. Jag är ödmjuk och tacksam att jag får vara med och leka, säger Loa Falkman.

I kväll är det dags för premiär.

För några decennier sedan var Malmö operettens huvudstad. På 70-talet kom bussar från vida kring och fyllde salongen med nöjeslystna.

Men på senare år har det blivit mycket mer opera än operett.

– Jag spelade ”Rigoletto” här för 25 år sedan. Nu är jag tillbaka för att införa operetten igen. Cirkeln är sluten, säger Loa Falkman.

Jupiter och Thalia. Loa Falkman och Marianne Mörck har tillsammans ett sekels teatererfarenhet att luta sig mot.Foto: JENS CHRISTIAN
Richard Söderbergs rollkaraktär heter Vän av ordning. ”Jag är personen som skriver lappar i tvättstugan”, säger han.Foto: JENS CHRISTIAN

Loa Falkman i rollen som Jupiter är många mil ifrån sin vardagliga karaktär Ica-Stig i tv-reklamen. På Malmö opera uppträder han utstyrd i glitter och plymer.

– Bara se på min fina kostym och min underbara hatt, säger han.

– Här är så oerhört vackert. Det är som en stor chokladask med en massa praliner. Här blir sinnena tillfredsställda på alla plan, musikaliskt och visuellt.

”Orfeus i underjorden” av Jacques Offenbach är en klassiker som aldrig slutat spelas på operahusen. Den har satts upp flera gånger tidigare i Malmö.

Malmö opera tar i ordentligt med sin nya uppsättning. Stora namn i de bärande rollerna, stor kör och orkester – och stor förväntan på framgång.

Loa Falkman, 72, och Marianne Mörck, 70, har ett sekels teatererfarenhet tillsammans. Och de får sällskap av bland andra Richard Söderberg, Martin Vanberg och Eir Inderhag.

Martin Vanberg gör rollen som Orfeus. ”Kom och ha kul med oss”, säger han till alla som funderar på om det här med operett egentligen är något att satsa på.Foto: JENS CHRISTIAN
Thalia (Marianne Mörck) med Thalia. Hon är verkligen väldigt lik statyn i foajén på Malmö opera.Foto: JENS CHRISTIAN

– Det är en fantastisk ensemble. Scen och kostym är ett ymnighetshorn, säger regissören Elisabeth Linton.

– Vi ville fira Malmö operas 75-årsjubileum med operett. Senast ”Orfeus i underjorden” sattes upp i Malmö var 1978. Och då var faktiskt Marianne Mörck också med.

Marianne Mörck, som ju var 2019 års julvärd i SVT, gör en figur som inte är med i originalpjäsen – rollen som teatergudinnan Thalia har skrivits direkt för henne.

Det är förstås ingen slump att hon ser ut nästan exakt som statyn av Thalia i foajén till Malmö opera. Fast kortare.

Hon har guld precis överallt, till och med på läpparna.

– Jag har inte ätit på hela dagen för jag blir av med guldet på läpparna då. Men nu har jag stoppat i mig två havrekakor, så nu känns det bättre, säger Marianne Mörck.

 

”Den här rollen jag gör nu finns ju inte”

Marianne Mörck har rollen som teatergudinnan Thalia.
Regissören Elisabeth Linton beskriver uppsättningen som ”ett ymnighetshorn” med ny, rolig och samtida text.Foto: JENS CHRISTIAN
Alla Olympens gudar samlas till fest på Malmö operas jättestora scen. Och kostymerna kräver mycket utrymme.Foto: JENS CHRISTIAN

Hennes kostym ser ut som ett pansar av guld. Och den är inte lätt att ta på sig.

– Jag är här två timmar och tio minuter innan föreställningen börjar för att lägga håret, få guldsmink och snöra korsetten. Klänningen är väldigt obekväm.

Malmös Orfeus-uppsättning har fått helt ny text av Andreas T Olsson. Den är full av fiffigheter och oväntade vändningar – och tidvis rätt rejält erotisk.

”Vad har du för fetischer egentligen?” frågar Eurydike (Eir Inderhag) innan hon grenslar trädgårdsmästaren Aristeus (Richard Hamrin) mitt på matbordet.

”Orfeus i underjorden” har premiär på Malmö opera fredagen den 14 februari och spelas till den 10 maj.

”Det blir högsta klass på underhållningsvärdet”

Rickard Söderberg spelar rollen som Vän av ordning.