Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hungriga harar bakom larm om vandaliserade träd

Ett av de vandaliserade träden vid Malmö centralstationen
Foto: Läsarbild
Trädmarodören har vandaliserat över 250 träd i Malmö sedan november förra året
Foto: Läsarbild
Polisen vädjar om allmänhetens tips om iakttagelser
Foto: Läsarbild
Nils Norling, presstalesperson polisen, Malmö.
Foto: FRITZ SCHIBLI

På måndagsmorgonen kontaktades polisen om flera skadade träd vid Malmö centralstation.

Polis på plats kunde med hjälp av experter konstatera att skadorna troligtvis orsakas av harar.

Men fortfarande jagar polisen den, eller de, tvåbenta vandaler som misstänks ha skadat flera hundra träd i staden.

– Vi behöver fortfarande hjälp av Malmöbornas samlade ögon för att få fast gärningsmannen, säger Nils Norling, presstalesperson hos polisen i Malmö.

Sedan i november i fjor har en okänd trädmarodör vandaliserat träd på flera platser i Malmö. Sammanlagt tror polisen att det rör sig om över 250 träd. Totalt uppgår skadorna till miljonbelopp.

Tidigt under måndagsmorgonen kontaktade flera personer polisen om ytterligare ett 30-tal skadade träd vid Malmö centralstation. 

Polisen fick för en månad sedan in uppgifter om skadegörelse på samma plats, och flera personer hörde även nu av sig till polisen.

– Vi har fått uppgifter om de här träden och utreder om det finns samband med tidigare vandalisering, berättade Nils Norling under måndagen.

Under måndagseftermiddagen kunde polisen dock konstatera att träden vid Centralen troligtvis inte fallit offer för Malmös trädvandal.

– Polis på plats kan, med hjälp av experter, med all säkerhet, konstatera att skadorna på träden kommer från harar som gnagt på träden. Även vid två tidigare tillfällen har vi kunnat slå fast att skadorna kommer från djur.

”Vandaliseringen är nog inte över”

I flera fall arbetar dock polisen efter teorin att någon, eller några, personer medvetet skadat träd i staden med någon typ av vasst föremål.

– Vi arbetar förebyggande med regelbundna kontroller runt grönområden, men vi är fortfarande väldigt intresserade av allmänhetens iakttagelser. Det är omöjligt för oss att hålla koll på alla stadens träd, säger Nils Norling.

Polisen arbetar med att samla in och följa upp tips som kommer in till polisen. Men ännu har ingen gripits.

– Vi kan i dagsläget inte se något annat motiv än att det är skadegörelse och vi kan inte utesluta att det är flera gärningsmän.


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!