Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD:s vändning om böckerna på biblioteken i Sölvesborg

Förslaget: Förbjud andra språk än svenska i skolan
I framtiden kommer det inte vara obligatoriskt för skolbiblioteken att erbjuda böcker på alla elevers modersmål, om det nya förslaget inte går igenom. Foto: DN / TT NYHETSBYRÅN
Louise Erixon (SD) är kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Förre kommunstyrelseordföranden Markus Alexandersson (S) betonade vikten av att erbjuda böcker på alla elevers modersmål. Foto: TT NYHETSBYRÅN / Christine Olsson

SD i Sölvesborg har föreslagit att böcker på alla elevers modersmål inte måste finnas på skolbiblioteken. Det nya förslaget går helt emot den förra kommunstyrelsens plan för skolbiblioteken. 

Barn- och utbildningsnämnden i Sölvesborg röstade igenom en ändring i skolbiblioteksplanen i förra veckan, rapporterar Blekinge Läns Tidning. Ändringen innebär att det i framtiden inte kommer vara obligatoriskt för skolbiblioteken att erbjuda böcker på alla elevers modersmål.

Det var kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD) som gav styrelsen uppdraget att genomföra ändringar i skolbiblioteksplanen. Idag är ett av målen: ”På skolbiblioteken ska det finnas litteratur på alla elevers modersmål”. 

Om det nya förslaget röstas igenom i nästa kommunfullmäktige kommer målet i stället vara: ”På skolbiblioteken ska det finnas litteratur på andra språk än svenska”. Det innebär i praktiken att det inte är obligatoriskt för biblioteken att ha böcker på samtliga elevers modersmål. 

Går tvärtemot förra planen

I december 2018 gick barn- och utbildningsnämnden, med Markus Alexandersson (S) i spetsen ut med att de ville satsa på skolbiblioteken, rapporterade Blekinge Läns Tidning. I planen som röstades igenom då stod att de ville höja kompetensen och ha utbildade bibliotekarier på samtliga nio skolbibliotek i Sölvesborg.

Målet var att stärka barnens intresse för läsning. De betonade även vikten av att ha böcker på alla elevers modersmål. I sammanhanget sade Markus Alexandersson (S) till Blekinge Läns Tidning:

– Vår bestämda uppfattning är att man lär sig svenska lättare om man behärskar sitt modersmål.

Foto: Kvällsposten