Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nytt forskarlarm om miljön i Östersjön

Under dykningarna i Hanöbukten simmade dykarna in i ett industriavlopp. Sikten kring avloppet var mycket dålig.
Foto: Robert Hansson

Efter en veckas dykningar i Hanöbukten rasar forskningsingenjören Kjell Andersson mot den okunskap och det ointresse politikerna hyser gentemot hotet mot havsmiljön.

-Jag kan säga vad jag vill om Östersjön för det är ingen som vet hur det faktiskt ser ut, säger Kjell Andersson.

Han vill se att havsmiljö tar plats som en huvudfråga i höstens val.

Projektet Havsresan genomfördes i år för 25:e gången. Forskare från Lunds universitet har tillsammans med en rad samarbetspartners dykt i Hanöbukten i syfte att kartlägga havsbotten och skaffa sig kunskap kring miljöläget i området. Resultatet var på sina håll nedslående.

- Vi ser större och större problem. Sjuka fiskar, utsläpp och döda bottenområden, säger Kjell Andersson, forskningsingenjör vid Lunds tekniska högskola.


Förorenade utsläpp

Under dykningarna stötte man på industriavlopp där 30-gradigt, förorenat vatten släpptes ut rakt i Östersjön. Enligt Kjell Andersson är många liknande utsläpp resultatet av beslut långt bak i tiden.

- Vi har vattendomar som ger tillstånd att släppa ut föroreningar som är från 20-, 30- och 40-talen. Allt annat förändras, varför förändras inte detta?


Bottentrålning ger skador

Ytterligare ett problem som dykarna stötte på i Hanöbukten är skador efter bottentrålning. I de fåror som skapas av trålarna samlas stora mängder alger vilket i sin tur leder till att syret inte räcker till. Istället ökar mängden svavelväte vilket slår ut de smådjur som utgör fiskarnas föda.

Enligt Kjell Andersson är det här saker som man känt till länge.

-Man gör samma typ av undersökningar år efter år. Men det görs inget åt problemen.

Han menar att mer kunskap är ett måste.

-Titta hur det ser ut. På land runt Östersjön har vi tusentals mätstationer. I Östersjön har vi inte ens tio. Fler mätstationer skulle ge oss information om syrehalt, ph-värden, vattentemperatur och så vidare.


"Till slut kör man det i botten"

Okunskapen gör att man inte vet vad de långtgående effekterna av problemen i Östersjön kan bli.

-Till slut kör man det här i botten, det är det man håller på med nu. Vi vet inte vad det här betyder, det kan hända precis vad som helst och vi står handfallna, säger Kjell Andersson.

Nu hoppas han att vatten blir en fråga för höstens val.

-Det är ingen som pratar om miljön i våra hav. Samtidigt är vatten det värdefullaste vi har, det finns inget viktigare för människan.

Havsresan 2014

Havsresan är ett årligt återkommande projekt som pågår under en vecka.

Syftet är att genom att samla in kunskap bidra till att höja intresset för havet och dess miljö.

Projektet drivs av forskare vid Lunds universitet tillsammans med samarbetspartners så som Vattenriken och Högskolan i Kristianstad.

I år medverkade runt 30 dykare. Arbetet sker ideellt.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!