Ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Värnamo utsattes sent på fredagskvällen för ett brandattentat.Ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Värnamo utsattes sent på fredagskvällen för ett brandattentat.

Ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Värnamo utsattes sent på fredagskvällen för ett brandattentat.

Boendet för ensamkommande flyktingbarn i Värnamo utsattes för ett brandattentat. "Det är ett grovt brott som riskerade folks liv", säger Bo Gunnarsson, vakthavande befäl på Jönköpingspolisen.Boendet för ensamkommande flyktingbarn i Värnamo utsattes för ett brandattentat. "Det är ett grovt brott som riskerade folks liv", säger Bo Gunnarsson, vakthavande befäl på Jönköpingspolisen.

Boendet för ensamkommande flyktingbarn i Värnamo utsattes för ett brandattentat. "Det är ett grovt brott som riskerade folks liv", säger Bo Gunnarsson, vakthavande befäl på Jönköpingspolisen.

Nytt brandattentat mot flyktingboende

Publicerad

På fredagen försökte någon antända ett flyktingboende för asylsökande barn i Värnamo.

Nu sätter polisen in extra bevakning.

– Det är ett grovt brott som riskerade folks liv, därför är det högprioriterat, säger Bo Gunnarsson, vakthavande befäl på Jönköpingspolisen.

Ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Värnamo utsattes sent på fredagskvällen för ett brandattentat. Ett tjugotal ensamkommande flyktingbarn och ungdomar bor där i åldrarna 15-21.

Förbipasserande lyckades släcka branden, som hade tagit fart på en av fasaderna, innan räddningstjänsten kom fram.

– Det var ett rådigt ingripande som gjorde att branden kunde stoppas, säger Bo Gunnarsson.

Den tekniska undersökningen är avslutad och polisen kunde snabbt dra slutsatsen att branden inte var en slump.

– Vi har haft tekniker på platsen i dag och det vi kan konstatera är att branden är anlagd, säger Tommy Åkerberg, informatör på polisens ledningscentral i Jönköping, till TT.

Händelsen rubriceras som mordbrand, men i nuläget finns inga misstänkta. I övrigt vill polisen inte avslöja fler detaljer i ärendet.

Polisen: "Viss brottslighet som eskalerar"

Ingen person ska ha kommit till skada vid branden.

– Vi samlar in vittnesuppgifter. Vi ska nu kartlägga timmarna innan händelsen genom tips eller vittnesuppgifter, säger Bo Gunnarsson.

Vid niotiden berättade polisen att man gjort fynd vid boendet.

– Vi säkrade en del spår, men jag kan inte gå in på det just nu, säger Bo Gunnarsson.

Nu sätter polisen in extra bevakning av flyktingboendet.

– Vi kan inte punktbevaka det. Men i den mån det finns möjlighet ska vi ha synlig polis till fots och i bil. Om det är viss brottslighet som eskalerar, minskar risken om vi är synliga, säger Bo Gunnarsson.

Attacken i Värnamo är en av många den senaste tiden. Så sent som under natten mot lördagen hittades farlig vätska vid ett asylboende i Arboga.

I juni kastades Molotovcocktails mot ett blivande asylboende i Filipstad.

Och i maj hotade en man i Falköping ett boende för ensamkommande flyktingbarn med en hund. Han släppte hunden mot polisen som kom varpå polisen sköt hunden.

Migrationsverket: "Förskräckligt"

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S), avböjer att kommentera händelsen.

– Vi måste låta polisen utreda den här händelsen, säger Erik Boman, ministerns pressekreterare.

Kommunstyrelsen i Värnamos ordförande, Hans-Göran Johansson (C) är fåordig om den misstänkta mordbranden.

– Nu får vi låta polisen utreda som har hänt. Vi får avvakta vad de kommer fram till.

Vem tror du kan ligga bakom detta?

– Jag tror ingenting, säger han.

Vid Migrationsverket diskuteras säkerheten kring flyktingboenden allt mer frekvent.

– Absolut diskuteras det, väldigt mycket nu. Inte minst efter händelserna nu i veckan, säger Helena Cho Györki, presskommunikatör, och hänvisar till morden på Ikea i Västerås tidigare i veckan.

Just händelsen i Värnamo har Migrationsverket emellertid inte hand om, då det handlar om ett hem för ensamkommande flyktingbarn, något som sköts av Värnamo kommun.

– Det verkar ha varit en mindre brand, men det är förskräckligt ändå, säger Helena Cho Györki vidare.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag