Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt beslut: Haddile får stanna i Sverige

Haddile får permanent uppehållstillstånd i Sverige.Foto: Sara Strandlund
– Vi kan knappt fatta det, men vi är otroligt glada, säger fostermamman Malene Liewehr. Foto: Ronny Johannesson
Foto: Sara Strandlund

SAMHÄLLE. I hela sitt liv har Haddile, 5, bott i skånska Broby – men först nu har flickan fått permanent uppehållstillstånd.

De tidigare utvisningshoten är borta eftersom Migrationsverket anser att det finns särskilt ömmande skäl, SVT Nyheter Skåne.

– Vi kan knappt fatta det, men vi är otroligt glada, säger fostermamman Malene Liewehr till Kvällsposten.

Haddile föddes i Lund, men bara 20 dagar efter förlossningen försvann hennes Algeriska mamma spårlöst.

Den första tiden tog mammans make – som inte är flickans biologiska pappa – hand om Haddile. Men när flickan lades in på sjukhus med undernäring och livshotande hjärnskador grep socialförvaltningen in.

Sedan flickan var fyra månader gammal har hon därför bott hos en fosterfamilj i Broby.

Haddile blev riksbekant hösten 2012 då Migrationsverket beslutat att hon skulle utvisas till Frankrike för att återförenas med sin biologiska mamma. Beslutet väckte kritik eftersom Haddile är född och uppvuxen i Sverige och har rotat sig i den fosterfamilj i Broby där hon bott större delen av sitt liv.

2013 kom besked om att Haddile beviljats ett tvåårigt uppehållstillstånd med motiveringen att möjliggöra en återförening mellan flickan och hennes biologiska föräldrar. Fosterfamiljen har tidigare uppgett att de dock bara har besökt flickan vid ett tillfälle.

"Tacksamma"

Men nu beviljas flickan permanent uppehållstillstånd. Migrationsverket skriver i sitt beslut, som citeras av SVT, att det finns särskilt ömmande skäl som gör att Haddile nu får stanna i Sverige.

Advokat Carl-Olof Lindberg, som var Haddile offentligt biträde i den förra processen, är inte särskild förvånad över Migrationsverkets beslut att ge flickan permanent uppehållstillstånd.

– Det borde hon ha fått redan för två år sedan. Det har jag varit inställd på hela tiden, säger han.

Fostermamman Malene Liewehr berättar för Kvällsposten att familjen nåddes av beskedet under måndagen.

– Man kan knappt fatta det. Vi har kämpat för detta så länge så vi är otroligt glada och tacksamma, säger hon.

Exakt vad som kommer hända nu vet hon inte riktigt, men berättade att familjen firade hemma i Broby med allas favoritmat.

– Vi har pizza och vårrullar och Haddile ville ha det bästa hon visste, makaroner och köttbullar, säger Malene Liewehr.