Foto: Lisa Mattisson
 Foto: Lisa Mattisson

Nytt badförbud i Västra hamnen

Publicerad

Sent på fredagskvällen fick Malmö stad provsvaren.

Nu är det åter badförbud i Västra hamnen efter att tarmbakterier hittats både vid Scaniabadet och Sundspromenaden.

– Folk har rätt att bada, men man kan bli sjuk och dålig i magen, säger Jerker Nilsson, ansvarig för baden i Malmö, till Sydsvenskan.

Beskedet kunde inte ha kommit mer olägligt. Inför vad som förutspås bli årets varmaste dag råder badförbud vid Scaniabadet och Sundspromenaden. Vid 21-tiden på fredagskvällen kom provsvaren till Malmö stad.

– Då tog jag beslut om att avgränsa under natten, vilket är ett ganska unikt grepp. Vi ville att avgränsningar och information skulle vara ute när solen gick upp. Strax efter klockan 3 i natt var allting färdigt, säger Jerker Nilsson till Sydsvenskan.

Mätningarna inriktar sig på E coli och intestinala enterokocker, vilket är avföringsbakterier. På de avstängda badplatserna är det halterna av intestinala enterokocker som ligger över gränsvärdena. Den som får i sig vatten med tarmbakterierna kan drabbas av illamående, kräkningar och diarré. Från Malmö stads sida handlar det om en avrådan.

– Folk har rätt att bada, men man kan bli sjuk och dålig i magen, säger Jerker Nilsson till Sydsvenskan.

Fortsatt badförbud i Sipparps barnvik

Det är andra gången den här sommaren som ett badförbud utfärdas vid Sundspromenaden i Västra hamnen. Sibbarps barnvik är sedan tidigare avstängd och mätningar där pekar också på en fortsatt stängning.

Men för den som är ändå vill ta ett dopp i det blå tipsar Jerker Nilsson om andra badplatser.

– Man kan bada vid Ribersborg, Sibbarp eller Klagshamn i stället, där är det jättefint vatten, säger han till tidningen.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag