Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man åtalas – misstänks ha kartlagt 37 skyddsobjekt

OBS! Genrebild.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Helsingborgs tingsrätt.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

I förra veckan dömdes en man från Göteborg till ett års fängelse för att under flera år ha kartlagt militära skyddsobjekt runtom i Sverige.

Nu väcks ett liknande åtal mot en 47-årig man i Skåne.

Enligt åklagaren har mannen samlat in information om 37 militära anläggningar som är belagda med foto- och tillträdesförbud. Han åtalas nu vid Helsingborgs tingsrätt, misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

”Det är oerhört allvarligt att inhämta information om och kartlägga skyddsobjekt. Även inhämtning som är systematiserad från öppna källor är brottslig”, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande.

”Brottet är grovt eftersom det rör förhållanden som har stor betydelse för Sveriges säkerhet. Skälet till att brottsrubriceringen inte är spioneri är att vi inte hittat några kopplingar till främmande makt”.

I domen i förra veckan, i Göteborgs tingsrätt, handlade det om en man som åtalats för att han systematiskt fotograferat och dokumenterat 36 militära skyddsobjekt.

Totalt pågår utredningar mot ett tiotal personer som misstänks ha samlat in uppgifter på liknande sätt.

– Vi kommer att försöka hitta dem som håller på med den här verksamheten och kommer att fortsätta att åtala personer som samlat på sig material av den här typen, sade Mats Ljungqvist till TT efter domen.