Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nyskördade humlen ger ölen skånsk smak

SKÖRDETID. Korngården har sju delägare. David Ögren, Marianne Persson och Bengt Jönsson är alla delägare.
Foto: Christian Örnberg
BRYGGARE. David Ögren började med bryggkurs och blev biten. Nu är han en av delägarna till 1500 humleplantor. Om fyra-fem år räknar de med full skörd.
Foto: Christian Örnberg
LEVERANSKLART. Första skörder har redan levererats. I lördags gick en laddning till South Plains Brewery i Malmö.
Foto: Christian Örnberg
VANLIG GRÖDA. Humle var förr ett mycket vanligt inslag i det svenska jordbruket. "Nyttugt wore at huar boonde hade en humblagard", som Gustav Wasa uttryckte det 1524.
Foto: Christian Örnberg

Den grasserande öltrenden kräver råvaror. På Bengt Jönssons mark i Kornheddinge odlas nu humle i större skala för att möta det behovet.

– Vi är störst i Skandinavien, säger Bengt Jönsson

På gården i Kornheddinge utanför Staffanstorp slingrar sig humlen uppför vajrar i vad som ser ut som en större pergola med telefonstolpar. Men odlingen började i en mycket blygsammare skala.

David Ögren, som jobbar på gården, gick en ölkurs för ett par år sedan tillsammans med Bengt Jönssons söner och de började brygga eget. I fjol sattes de 18 humleplantor på gården för att testa egna råvaror i ölet.

Försöken, i form av single ale och saison, föll väl ut.

– Jag tänkte varför inte prova. Det var ju mest på kul, säger David Ögren.

Bengt Jönsson tyckte att försöket lovade mer. Ölintresset är på stark frammarsch och "Svensson" har fått smak för något annat än stor stark.

Stor efterfrågan

Och eftersom mikrobryggerierna poppar upp som svampar ur marken finns det behov av humle.

– Öl är på modet, konstaterar Bengt Jönsson.

Efter studiebesök på odlingar i Tyskland och Tjeckien beslöt de sig för att satsa i större skala. Två humlegårdsbyggare från Tyskland kom till Kornheddinge för att hjälpa till med anläggningen Korngården. Humlen sattes i början av sommaren och nu är det skördetid. De mjuka kottarna har, när man sätter näsan till, en frisk doft med aning av citrus.

Så är humlen också en gammal medicinalväxt som kunde bota både det ena och det andra.

– Under första världskriget hade tyskarna kuddar stoppade med humlekottar i sina fältsjukhus, säger David Ögren.

Var tvungen att odla

Humlen var förr vanligt förekommande i det svenska lantbruket då hemmabryggning var legio. Det var till och med lag på att odla humle. Som allra störst var den under 1600- och 1700-talet. Men i takt med att storbryggerierna växte fram försvann det behovet. Nu är det, som bekant, andra tider igen.

Humlen har, förutom smaken, en konserverande effekt. Och det var den effekten som ligger bakom uppkomsten av Indian Pale Ale, berättar Bengt.

IPA:n innehåller fyra gånger så mycket humle som en vanlig lager.

– När britterna skulle ta med öl till Indien skulle det ju hålla hela sjöresan och då blev det IPA.

Ölet höll hela vägen och fick en särpräglad smak.

Men för ölkonnässören är humle bara ett samlingsbegrepp.

– Det finns ett 80-tal sorter på marknaden, säger David Ögren.

Alla sorterna har sin egen karaktär och sätter sin prägel på ölet. Någon är känd för sin beska och andra för sin kryddighet till exempel. Humleodlingen i Kornheddinge satsar i huvudsak på tyska Saphir och Magnum men även på svensk humlesorten Swe 54 som hämtats från Nordiska Museets humlegenbank på Julita gård i Uppland. Men den har inte kommit så långt att den går att skörda ännu.

– Det vore kul om den blev en framgång. Det finns ju ändå ett kulturarv av att odla humle i Sverige.

Växer snabbt

Men humlen är en snabbväxare som kan skjuta iväg 25 centimeter på ett dygn. Odlarna i Kornheddinge räknar med att få full skörd om fyra-fem år. Den första leveransen från Kornheddinge Korngården AB är redan på väg att blir dryck. I helgen gick delar av skörden till

South Plains Brewery i Malmö för en laddning fresh hop beer. Andra lokala bryggerier har också hört av sig för att anmäla intresse.

"Svensson" må ha fått smak för alternativ till "stöl" men den utvecklingen är bara i sin linda, menar David Ögren som tar USA som exempel.

– Där står ju craft beer för knappt 15 procent av marknaden. Vi upplever samma utveckling nu som USA gjorde för 15 år sedan.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!