Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nyhetstipset till KvP: Rysk ubåt på grund

Den sovjetiska ubåten U-137 på grund i Gåsefjärden i Karlskrona skärgård.
Foto: JAN COLLSIÖÖ / SCANPIX SWEDEN
”Det var verkligen det stora maskineriet”, säger KvP-journalisten Sven-Olof Gunnarson som tog emot det till synes osannolika nyhetstipset.
Foto: Privat
Brandmannen Per Sollin tipsade Kvällsposten om en världsnyhet – en rysk ubåt hade gått på grund i Karlskrona. ”Först larmade vi marinbasen, och jag frågade dem om vi fick tipsa pressen, och det fick jag. Bara jag höll mig till sanningen”, säger Per Sollin, 66.
Foto: OLA ÅKEBORN

Ett av Kvällspostens största scoop är nyheten om ubåten U-137 som gick på grund i Karlskrona.

Det började som ett tips.

– Man märkte att något hade satt i gång. Det var verkligen det stora maskineriet, säger KvP-journalisten Sven-Olof Gunnarson som pratade med tipsaren.

Det var brandmannen Per Sollin som tipsade om grundstötningen. Hans svärfar Ingvar Svensson och dennes fiskarkompis Bertil Sturkman hade sett ubåten ligga där på morgonen den 27 oktober 1981, och till och med hotats av besättningen. 

Men redan kvällen och natten före hörde Per Sollin och hans familj hur fartyget startade motorerna i ett desperat försök att komma loss.

– Tusentipset hade inte funnits så länge i Kvällsposten då, men det var det man kom att tänka på. Först larmade vi marinbasen, och jag frågade dem om vi fick tipsa pressen, och det fick jag. Bara jag höll mig till sanningen, säger Per Sollin, 66.

Världspressen intog Karlskrona

Att det var en stor nyhet förstod han med en gång. Efter att ha tipsat Kvällsposten åkte han själv ut för att se ubåten med egna ögon.

– Jag höll mig en bit ifrån, och hade ingen kikare med mig. Men jag såg att det stod två personer i tornet, säger han.

Efter Kvällspostens publicering brakade det loss. Under kommande dagar var alla hotell i Karlskorna fullbokade.

– Alla andra tidningar ringde. Även utländska reportrar som frågade: ”Is it really true?", säger Per Sollin.

På Kvällspostens redaktion var det journalisten Sven-Olof Gunnarsson som tog emot tipset. 

Journalisten Sven-Olof Gunnarsson litade på tipsaren

Uppgifterna att en ubåt stod på grund lät osannolika, men Sven-Olof Gunnarsson trodde på dem.

– Jag ställde en massa följdfrågor, och frågade om förspelet till varför han ringde. Då märkte jag att han inte behövde tänka efter, utan han svarade direkt på mina frågor, säger han och fortsätter:

– När jag ställde följdfrågor tyckte jag att allt stämde. Jag insåg att det måste vara sant.

Sven-Olof Gunnarsson tänkte att det var lika bra att låta tipsaren prata på – allt för att han inte skulle ringa konkurrenterna. Under tiden som han samtalade med Per Sollin skrev han därför en lapp till en kollegorna, som började ringa på nyheten och förbereda extraupplaga.

Speciell känsla att få ett scoop

När Sven-Olof Gunnarsson gick hem från jobbet den dagen var det en speciell känsla.

– Man märkte att något hade satt i gång. Det var verkligen det stora maskineriet. På grund av att jag då var låst vid deskjobbet var jag inte inkopplad på fortsättningen. Men den första artikeln skrev jag, säger han.

Kvällsposten fyller 70 år – välkommen på tårtkalas!

På fredag, den 25 maj, bjuder Kvällsposten på kaffe och tårta utanför Triangelns station i Malmö. Detta för att fira tidningens 70-årsjubileum. 

Kom och träffa våra reportrar och profiler, lämna tips och synpunkter, ta en tidning och ät tårta. Vi står där mellan 11 och 16 och alla är välkomna. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!