Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nyfött barn dog av blödning – sjukhuset anmäler sig själva

Det här är Lex-Maria anmälan
Skånes universitetssjukhus i Lund anmäler sig själva.
Foto: EMIL LANGVAD / BILDBYRÅN
Händelsen anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Ett för tidigt fött barn fick cirkulationssvikt och avled efter att ha fått en blödning.

Nu anmäler Skånes universitetssjukhus i Lund sig själva enligt Lex Maria.

– Det som hänt är väldigt tragiskt, säger Elisabeth Olhager, verksamhetschef för neonatalvården på SUS, i ett pressmeddelande.

Under hösten 2019 föddes ett barn redan i vecka 28 på grund av obalans i cirkulationen i mammans mage. 

När det för tidigt födda barnet enligt rutin skulle få navelkateter noterade vårdpersonalen att det hade små blödningar. Blödningarna stoppades genom tryckläggning och blodstillande medel.

En stund senare larmade övervakningssystemet för att syremättnaden var för låg och då noterade man en ännu större blödning.

Enligt Region Skåne hanterades blödningen korrekt men trots det avled barnet runt en halvtimme senare av cirkulationssvikt, att vitala organ inte får tillräckligt med syre på grund av dålig blodtillförsel.

Rutinerna ska bli bättre

Nu har sjukhuset anmält sig själva till IVO, inspektionen för vård och omsorg, enligt Lex Maria, för att utreda om man hade kunnat göra mer för att rädda barnets liv.

Sjukhuset har bedömt att händelsen orsakades av att barnets blodcirkulation inte var tillräckligt utvecklad samt att rutinerna för applicering av navelkateter anpassat för barnets tillstånd var otillräckliga. 

– Detta fall kompliceras av att barnet var cirkulatoriskt påverkat innan födseln. Rutinerna vi har för hur man använder navelkateter i sådana fall har inte varit tillräckliga för det här barnet, säger Elisabeth Olhager i ett pressmeddelande från Region Skåne.

Rutinerna för användningen av navelkateter i liknande fall ska därför kompletteras.

– Det som hänt är väldigt tragiskt och vi gör nu vårt yttersta för att minska risken för att något liknande ska kunna hända igen, säger Elisabeth Olhager, i pressmeddelandet.

Detta är Lex Maria

Lex Maria är det namn som till vardags används för vårdgivarens anmälningsskyldighet enligt patientsäkerhetslagen.

Om en patient i samband hälso- och sjukvård har drabbats av eller riskerat att drabbats för en allvarlig skada eller sjukdom är vårdgivaren skyldig att anmäla det till Inspektionen för vård och omsorg.
Namnet kommer från en incident när fyra patienter avled på Maria sjukhus i Stockholm år 1936 på grund av felbehandling.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!