Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nyförlösta barn kan undersökas utomhus

I stället för vård på sjukhusen får familjerna stöd av mobila BB-team.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Många föräldrar väljer nu tidig hemgång från BB.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

I spåren av corona väljer allt fler nyblivna föräldrar inom Region Skåne tidig hemgång från BB.

I stället får familjerna stöd av de mobila BB-teamen i hemmet. I vissa fall kan de nyförlösta barnen undersökas utomhus.

Antalet personer som vårdas för covid-19 på de skånska sjukhusen är något fler jämfört med onsdagen.

Totalt vårdas nu 57 personer på sjukhus, enligt Region Skåne. 15 av dem får intensivvård.

Samtidigt har pandemin vänt upp och ner på mycket av den vanliga vården inom sjukhusen.

En av avdelningarna som drabbats är förlossningsvården, där papporna inte längre får vara med på BB.

En anhörig

Vid förlossning får kvinnan ha en anhörig med sig, men vid vårdtiden på BB-avdelning måste kvinnan vara själv med sin nyfödda.

– Både den andre föräldern och den nyförlösta kvinnan blir ledsna utan sin partner på plats, säger Liza Henning, enhetschef för BB Hemma vis Sus, Skånes universitetssjukhus i ett pressmeddelande från Region Skåne.

Det har gjort att allt fler nyblivna föräldrar valt att lämna sjukhusen tidigt efter förlossningarna och i stället tagit emot hembesök från BB-personalen. 

– Att få vara i sin hemmiljö ger lite mer lugn och trygghet, säger Catarina Donelli, enhetschef på förlossningen i Helsingborg.

I Malmö och Helsingborg kan nyförlösta mammor redan sedan förra året få hembesök av barnmorskor i stället för att besöka sjukhuset.

Vill återförenas

Verksamheten har senare utvecklats på andra sjukhus inom regionen också.

Vanligtvis gör BB Hemma i Malmö i snitt 71 hembesök i månaden. Under mars till maj i år har hembesöken ökat till i snitt 94 i månaden. 

I Helsingborg har antalet som väljer tidig hemgång ökat från 141 i mars till 269 i maj.

De flesta uppger inte oro för att smittas av covid-19 som anledning till snabb hemgång. Istället är det viktigaste att återförenas med familjen.

– Att få vara i sin hemmiljö ger lite mer lugn och trygghet. Det är mycket uppskattat, säger Catarina Donelli, enhetschef på förlossningen i Helsingborg.

BB Hemma har fått hitta en del nya lösningar under corona-pandemin. Barnmorskan ringer till familjen varje dag. Man ställer alltid frågan om någon i familjen har sjukdomssymtom.

Undersöks utomhus

Det kan ibland leda till att undersökningar göras utomhus och vid behov kan barnmorskan använda full skyddsutrustning. 

I Skåne finns nu totalt 2 542 konstaterade fall med covid-19, enligt Region Skåne. Det är en ökning med hundra på ett dygn.

Antalet patienter som vårdas på sjukhus är 57, en ökning med tre jämfört med onsdagen. Antalet som får intensivvård är 15, samma siffra som ett dygn tidigare.

Under det senaste dygnet finns inga rapporter om ytterligare avlidna. Totalt har 228 personer avlidit i covid-19 i Region Skåne.

Totalt har nu 31 586 prover för covid-19 tagits inom regionen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!