Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nyfödda bebisen dog inför mammor

IVO beslutade att inte utreda ärendet med motiveringen att det inte uppfyller kraven på vårdskada.Foto: SANNA WIKSTRÖM
Sjukvårdspersonal försökte rädda livet på en annan bebis – mitt framför ögonen på de andra patienterna.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
SUS i Malmö.Foto: TOMAS LEPRINCE

Inne i vårdsalen på SUS i Malmö låg de nyblivna mammorna med sina barn.

Då försökte sjukvårdspersonal rädda livet på en annan bebis – mitt framför ögonen på de andra patienterna.

– Händelsen var omvälvande och extremt obehaglig, skriver en av mammorna i en anmälan.

Kvinnan beskriver i en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att personalen verkade stressade och pratade högt om det aktuella barnet och situationen de befann sig i. Vårdpersonalen stängde sedan kvinnans vikväg och tog in barnet och påbörjade akutvård på rummet – samtidigt låg kvinnan kvar med sin bebis vid sin sängplats. 

I anmälan uppger kvinnan att varken hon eller andra patienter får någon information om vad som kommer att ske. Hon beskriver personalens hantering av situationen som stressig för att få liv i den för tidigt födda bebisen. 

Flera försöka att rädda livet på bebisen görs av vårdpersonal, i samma rum som de andra patienterna – men bebisens liv går inte att rädda. 

Extremt obehagligt

– Händelsen var omvälvande och extremt obehaglig. Där vårdas jag med mitt för tidigt födda barn och hör ovanstående, skriver kvinnan.

Kvinnan tycker att det är oacceptabelt av sjukvårdspersonalen att göra insatser som denna i ett rum där andra människor ligger.

– Enligt mig kan det inte vara okej att hantera denna typ av ärende i samma rum som andra inneliggande patienter. Det bör finnas tomma akutrum som står redo, skriver kvinnan i sin anmälan. 

 

LÄS MER: Yvonne fick ingen hjälp vid födseln – Kevin föll i golvet 

 

IVO utreder inte händelsen

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har prövat ärendet men väljer att inte utreda händelsen. Enligt IVO uppfyller händelsen inte kriterierna på vårdskada. 

Kvinnan som har gjort anmälan uppger även att sjukhuset har bett om ursäkt för det inträffade.

Elisabeth Olhager är verksamhetschef för barnkirurgi och neonatalvård på SUS i Malmö. Hon känner till ärendet och ser allvarligt på händelsen. 

Enligt henne försöker man alltid få föräldrarna som är i salen att lämna rummet i akuta lägen.

– Men det är inte alltid de kan eftersom att de sitter hud-mot-hud med sina barn. Det kan även vara en rätt omständig process att lägga tillbaka ett mycket litet barn från förälderns bröst in i kuvösen och vi har heller inga akutrum som står tomma, säger Elisabeth Olhager.